Lezersrecensie
‘Il est cinq heures, Paris s’éveille’
‘Het huis van Dantès – Alexander del Prado
Het tienjarig jubileum van uitgever Magonia wordt gevierd met de komst van een aantal nieuwe titels, waaronder de debuutroman van Alexander del Prado. Alexander (Almere, 1992) is klusjesman in een hotel in een middelgrote stad in Nederland. Als kleinzoon van scenarioschrijver, regisseur, producent en documentairemaker Hans Keller (1937-2019) kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met de creativiteit die het schrijven van een verhaal vraagt. Zijn grootvader ontving in 1973 de Zilveren Nipkowschijf voor het programma Het gat van Nederland. Hij schreef In transit, reisverhalen (1992) en Hotel Atonaal, verslag van een romance (1994).
De appel valt niet ver van de boom, zo blijkt na het lezen van deze wonderschone roman Het huis van Dantès. De trefwoorden reisverhalen en verslag van een romance uit zijn grootvaders werk, keren terug in deze roman.
Naast zijn eigen functie van klusjesman in een hotel.
Titel, naam van de auteur en omslagontwerp trekken direct de aandacht. Het boek nodigt direct uit tot lezen. Het formaat is compact, waardoor het uitermate geschikt is om te lezen in de buitenlucht, op een terras en het past gemakkelijk in de bagage wanneer je mocht afreizen naar de Franse hoofdstad.
‘Rokend en mijmerend liep hij door de stille woonwijken waar iedereen sliep, steeds dichter bij het oude centrum waar de vierkante stoeptegels klinkers werden en de panden ouder en rijziger’.
Reinout is het hoofdpersonage dat we vanuit het personaal perspectief volgen in zijn bewegingen en zijn beweegredenen. Reinout is de liefde van zijn leven verloren en is daardoor op zoek naar zichzelf. Hij twijfelt over zijn toekomst en de invulling van zijn leven. Wanneer hij tussen het grofvuil een aquarel vindt dat hem, mede door de boodschap die op de achterzijde staat geschreven, enorm aanspreekt neemt hij een radicaal besluit. Hij start zijn zoektocht naar Michelle, de maker van de aquarel, en naar Johan, de persoon voor wie zij het maakte.
‘Ik denk dat er veel mensen zijn die zich verloren voelen. Ook zonder dat ze het weten. Juist zonder het te weten, misschien. Voelen is soms belangrijker dan weten’.
De speurtocht brengt hem zelfs in Parijs. Daar waar hij de eenzaamheid probeert te vergeten door zich vast te klampen aan zijn favoriete boek van Alexandre Dumas, De graaf van Monte-Cristo. Hij sluit uiteindelijk vriendschap met Duchard, een verkoper die vanuit zijn groen gelakte stalletje aan de Seine boeken verkoopt. Samen onderzoeken ze manieren om Michelle te vinden.
Reinout gaat zich steeds comfortabeler voelen en neemt zelfs een andere identiteit aan. Daar waar hij langzaamaan de persoon begint te worden die zijn ex-vriendin Carmen graag in hem had gezien, lijkt Reinout dichter bij de maker van het kunstwerk te komen. Dan neemt zijn leven een onverwachte wending.
Er valt zoveel te beleven in Het huis van Dantès. Wanneer je een liefhebber van de stad Parijs bent, zul je nog extra van dit alles genieten. En mag je blind een ster aan deze waardering toevoegen.
‘Toen hij de deur van zijn hotelkamer achter zich sloot, gleden de duizend nieuwe indrukken van de dag in één keer van hem af. Ze lieten hem naakt achter’.
Wanneer een ander het besluit neemt dat het leven dat je leidt voorbij is, heb je na acht tellen rust twee keuzes. Of je gaat knock-out tegen het canvas, of je krabbelt overeind en zoekt nieuwe doelen, nieuwe resultaten en uiteindelijk het geluk. Del Prado neemt je mee. Hij observeert de omgeving en de innerlijke mens met een groot gevoel voor poëzie en literaire schoonheid. Ieder woord is raak, het is een genot om je te verbinden met de personages en de omgeving. Een reis door de geheimen van het leven die je voor geen goud zou willen missen.
‘Wat ik weet is dat ik van je hou’
⭐️⭐️⭐️⭐️ Het huis van Dantès van Alexander del Prado bevat alles waar je verliefd op kunt worden, behalve de liefde zelf. Een visuele en introspectieve zoektocht naar de geconserveerde liefde. Na het lezen van dit boek realiseer je je dat ook A.G. del Prado, als jonge romanticus, op zoek zal moeten gaan naar de geheimen van het leven. Wanneer je zo’n boek kunt schrijven, is een zoektocht naar het ware geluk niet zo’n grote klus, man.
Persoonlijke songtekst:
‘Les banlieusards sont dans les gares
À la Villette, on tranche le lard
Paris by night, regagne les cars
Les boulangers font des bâtards
Il est cinq heures
Paris s’éveille
Paris s’éveille
Les journaux sont imprimés
Les ouvriers sont déprimés
Les gens se lèvent, ils sont brimés
C’est l’heure où je vais me coucher
Il est cinq heures
Paris s’éveille
Il est cinq heures
Je n’ai pas sommeil’
(Jacques Dutronc – ‘Il est cinq heures, Paris s’éveille’)
Peter
Boekencast
Genre: literaire roman
Uitgeverij: Magonia
ISBN: 9789492241795
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 239
Verschijningsdatum: maart 2025
Hartelijke dank aan Uitgeverij Magonia voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.
1
Reageer op deze recensie