'Ode to my family'

Peter van Bavel 23 juni 2025
‘Papa, heb je ooit’ – Michael Sels

Michael Sels kan geen Nee zeggen. Hij verzorgt ondermeer verteltheater voor kinderen, X-scaperooms en interactieve lezingen voor jongvolwassenen. Hij is te vinden in podcasts, in virtuele en echte escaperooms, of op boekenbeurzen. Als hij tijd overheeft schrijft hij boeken, leest hij boeken voor, luistert, vertelt en ademt hij boeken en verhalen. Na onze recensie van Een buitengewoon meisje, is hier onze hernieuwde kennismaking met deze sympathieke auteur.

Na een bezoek aan Auschwitz voerde hij meerdere gesprekken met zijn moeder en haar zus over de rol die hun vader had gespeeld gedurende de Tweede Wereldoorlog. Steeds enthousiaster werden de verhalen die lange tijd een onderbelichte familiegeschiedenis waren. Hij ging op onderzoek uit en wat je leest in Papa, heb je ooit is het waargebeurde verhaal over zijn grootvader en diens kinderen, waar zijn moeder er uiteraard 1 van is. Wanneer het verhaal een hiaat bevatte heeft Michael de vrijheid genomen hier een klein deel te verzinnen. Het geheel maakt van dit verhaal het meest persoonlijke dat hij ooit neerpende.

In Papa, heb je ooit worden meerdere verhalen verteld die uiteindelijk een relatie hebben met elkaar. Het boek heeft een nostalgische uitstraling die past bij de tijd waarin de verhalen zich afspelen. Zeer fraai.

De vormgeving in het boek is opvallend door het gebruik van repetitieve zwart-wit-grijs illustraties bij het begin van ieder hoofdstuk en deel. Deze illustratie toont een schril contrast tussen een bloedspetter enerzijds en een lieflijk bloemetje en vlindertje anderzijds. Op deze illustratie staat de naam van het personage uit wiens perspectief we het verhaal vervolgen. Er zitten zoals vermeld twee verschillende tijdvensters in het verhaal. De ene gaat over het begin van de Tweede Wereldoorlog en de rol die een jonge man hierin speelt. De andere verhaallijn gaat over twee zussen die eind jaren vijftig geconfronteerd worden met het geheimzinnige gedrag van hun vader.

Michael Sels is een begenadigd verteller. Spanning, verhaalopbouw, karakteropbouw, dialogen; alles loopt als een trein. De twee verhaallijnen kronkelen om en door elkaar heen, totdat de meester besluit ze uiterst vakkundig in elkaar te vlechten. Dit zijn de boeken die je als jongere wel wilt lezen. En als volwassene trouwens ook.

Wat bijzonder knap is, is dat deze na-oorlogse auteur de sfeer van toen realistisch in beeld lijkt te hebben gebracht. De omgangsvormen en fatsoensnormen van toen, maken het verhaal levensecht. De liefde en het respect voor de familie van de auteur spatten van de pagina’s.

‘Wij, mensen, hebben klokken, de liefde heeft de tijd.’

Onlangs vierden we tachtig jaar bevrijding. Eens per jaar staan we stil bij iedere seconde vrijheid. Oorlog lijkt zo lang geleden en is tegelijkertijd ook vlakbij.

Michael Sels toont aan dat oorlog er niet voor zorgt dat je stopt met liefhebben. Het zorgt dat je nu moet strijden terwijl je droomt over later.

‘Ik denk dat je ook in de oorlog je leven moet leiden zoals je het anders zou doen.

De wereld staat niet stil. Hij draait enkel vierkant.’

Dit boek is een prachtig eerbetoon aan zijn grootvader, moeder en tante. Een ode aan zijn familie.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Papa, heb je ooit is het meest persoonlijke verhaal van Michael Sels. Uiteindelijk is uitvinden waar je vandaan komt het meest essentiële onderzoek in een mensenleven. Michael Sels deed onderzoek en mag in beide opzichten trots zijn op de resultaten. Niet alleen schreef hij dit spannende en aangrijpende waargebeurde verhaal, hij weet nu ook dat zijn familie bestaat uit helden.

Persoonlijke songtekst:

You did not find
Does anyone care?

Unhappiness
Where’s when I was young
And we didn’t give a damn
‘Cause we were raised

My father
My father he liked me
Oh, he liked me
Does anyone care?’

(The Cranberries – ‘Ode to my family’)

Peter
Boekencast

Genre: young adult
Uitgeverij: Phoenix Books
ISBN: 9789464789478
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 214
Verschijningsdatum: mei 2025

Hartelijke dank aan Phoenix Books voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Meer recensies van Peter van Bavel