'Living doll'

Peter van Bavel 16 juni 2025
‘De Poppendokter’ – Bregje Rebergen

Bregje Rebergen heeft na een studie rechten gewerkt bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam en als jurist bij de overheid. Ze verhuisde met haar gezin naar New York maar woont inmiddels met haar man en vier kinderen in Blaricum. De Poppendokter is het tweede deel in de officier-serie, na haar debuut Dubbelspel.

Xander uitgevers weet wederom de aandacht te trekken met de goedverzorgde omslagen voor hun boeken. Het is ook mooi dat beide delen uit de serie een matchende uitstraling hebben gekregen. Hoewel beide delen los van elkaar te lezen zijn, had ik er als uitgever voor gekozen om prominenter aan te geven dat het om een serie gaat. Een 1 en 2 op de rugzijde is een optie, een vermelding op het omslag dat het om een deel uit de officier-serie is, is een andere mogelijkheid. Omdat de doorlopende verhaallijnen over het wel en wee van hoofdpersonage Rixt van Leeuwen de grens van de delen in deze reeks overschrijden, is het voor een optimale leeservaring aan te bevelen de boeken op volgorde te lezen.

Waar gaat het verhaal eigenlijk over?

Op een groot landgoed woont een hoogbejaarde man met zijn twee kinderen. Magali is poppendokter en restaureert en taxeert antieke poppen en beren. Haar broer Maurice runt het landgoed waarop naast een memberclub ook een illegaal casino is gevestigd. Wanneer er bij de aanleg van een zwembad menselijke resten worden aangetroffen, wordt de politie ingeschakeld.

Officier van justitie Rixt van Leeuwen wordt bedreigd en verdwijnt met haar gezin naar een safehouse. Omdat Rixt wel wil werken krijgt ze een ander type klussen voorgeschoteld. Beide verhaallijnen worden verbonden en zorgen al snel voor zowel veel spanning op werkgebied als voor exorbitante stresssituaties binnen Rixt haar gezin.

Deze mooi geconstrueerde thriller wordt maximaal ondersteund door korte hoofdstukken waarin er gewisseld wordt van personage. Naast Rixt, Magali en Maurice, spelen nog een handvol andere personages een belangrijke rol. Hun namen staan onder de genummerde hoofdstukken om aan te geven wie we in dit hoofdstuk volgen. Het vertelperspectief blijft wel vanuit de derde persoon de betreffende personages beschrijven.

Het is een prachtig verhaal en behandelt op een uitvoerige wijze een aantal sociale thema’s. Het is wel teleurstellend dat het einde van het verhaal zo wordt afgeraffeld. Vasthouden aan een maximum van 300 pagina’s lijkt te hebben gezorgd voor onnodig schrappen en samenvatten. Hierdoor mist de ontknoping de rust en de aandacht voor de psyche alsook het effect van de gebeurtenissen op het gedrag van de personages, die de rest van het verhaal kenmerken en elan geven. Alsof de laatste tien pagina’s niet door Bregje zijn geschreven.

Bregje geeft in haar dankwoord aan diverse hulplijnen met specifieke vakkennis te hebben gebruikt waardoor het verhaal weliswaar fictie is, maar uiterst nauwgezet en realistisch overkomt. Daar waar bij haar debuut veel aandacht ging naar het decadente leven in Blaricum en Laren, waardoor het als lezer een uitdaging was om je met de personages te kunnen identificeren, is er aan de setting weinig veranderd terwijl je als lezer toch dichterbij kunt komen. Bij de introverte Magali die sober leeft, maar meer nog bij de gezinsproblematiek van Rixt die zorgt voor herkenning en verbinding.

Naast een dankwoord, beschikt dit boek ook over een nawoord. Dit nawoord geeft, ondanks de geringe omvang, een enorme kwaliteitsimpuls aan het geheel. De thematiek van het boek worden hierin feitelijk gestaafd, onderbouwd en toegelicht. Naast schokkende informatie over het onderwerp (dat hier niet wordt prijsgegeven om spoilers te voorkomen) laat dit zien dat we als Nederlandse overheid nog niet zo heel lang geleden over nog uiterst beperkende overtuigingen beschikten.

Dit maakt, samen met een solide plot, dat dit tweede deel een hogere beoordeling krijgt dan haar debuut. Die stijgende lijn toont aan dat Bregje Rebergen een auteur is waar we trots op mogen zijn.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Met De Poppendokter heeft Bregje Rebergen de verbeterslag direct gemaakt na haar prima debuut in 2024. Ze bouwt de personages verder uit waardoor je als lezer de echte verbinding aangaat. Mijn wens, om het meer Penoza en minder Gooische Vrouwen te laten zijn, is uitgekomen.

Reikhalzend wordt uitgekeken naar het derde deel.

Persoonlijke songtekst:
‘Take a look at her hair, it’s real
If you don’t believe what I say, just feel
I’m gonna lock her up in a trunk so no big hunk
Can steal her away from me
Got myself a cryin’, talkin’, sleepin’, walkin’, livin’ doll
Got to do my best to please her just ‘cause she’s a livin’ doll
Got a rovin’ eye and that is why she satisfies my soul
Got the one and only walkin’, talkin’, livin’ doll’
(Cliff Richard & The Shadows – ‘Living doll’)

Peter
Boekencast

Genre: thriller
Uitgeverij: Xander
ISBN: 9789401623902
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 304
Verschijningsdatum: april 2025

Hartelijke dank aan Xander uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Meer recensies van Peter van Bavel