Lezersrecensie
'In the air tonight'
‘The Curry Guy, airfryer’ – Dan Toombs
Dan ‘The Curry Guy’ Toombs is bij ons in huis geen onbekende. Hier hebben we inmiddels al vier verschillende delen in huis, die met grote regelmaat uit de kast worden gehaald. Toombs startte al in 2010 met zijn blog The Curry Guy, zijn doel was om af en toe een smaakvol recept te delen. Toen hij besloot om een jaar lang alleen maar Indiaas te koken werd zijn blog opgepikt door The Mirror en door People Magazine. Sinds dat moment bereikt hij maandelijks ruim 250.000 bezoekers op www.greatcurryrecipes.net en brengt hij wereldwijd bestsellers uit. Hij is ook op de verschillende social mediakanalen te volgen.
Het omslag is wederom een plaatje. Uitgeverij Goodcook.nl is een ware meester in het creëren van omslagen die tot de verbeelding spreken. Het boek ziet er vaak al net zo lekker uit als de recepten die erin staan. Voor de allereerste keer is de kleur rood verdwenen als basiskleur en vervangen door een kleur grijs die verdacht veel overeenkomt met de kleur van onze nieuwe airfryer. Het woord airfryer is groot weergegeven in een oranje vierhoek in de vorm van het apparaat, dat onmisbaar is in dit nieuwe receptenboek. Het boek is gebonden en bevat helaas geen leeslint.
Het voorwoord is verzorgd door Dan Toombs zelf en is grappig van toon. Hij bekent dat hij niet had verwacht dit boek ooit te gaan schrijven en samenstellen. Inmiddels ziet hij de airfryer, een machine, als een veredelde en goedkopere versie van de aloude tandoori-oven.
Voor het voorwoord bevindt zich een inhoudsopgave die is onderverdeeld in voorgerechten en snacks, curry’s, tandoori-gerechten en basis- en bijgerechten.
Daarna komen de recepten van de 50 favoriete Indiase gerechten uit de airfryer.
Ieder recept heeft een dubbele pagina met aan de ene kant de ingrediënten en de bereidingswijze en aan de andere kant een kleurenfoto gemaakt door Kris Kirkham, zijn vertrouwde hoffotograaf. Het gebruikte papier is van zware kwaliteit en de foto’s worden mat (niet glanzend) getoond.
Het boek toont met letters bij de recepten of de gerechten glutenvrij (GV) zijn, en welke vegetarisch (V) zijn. Wat extra handig is, is dat de voorbereidingstijd en de bereidingstijd separaat staan aangegeven. Zo kun je eenvoudig zien welk deel van de werkzaamheden je al op voorhand kunt doen. De genoemde tijden zijn voor de echte amateurkok wel aan de krappe kant, maar zoals je in de serie The Bear op Disney+ kunt zien, kun je de bereidingstijd door het trainen van processtappen behoorlijk inkorten.
Het schrijven van de recensie is altijd gebaseerd op het maken van een aantal recepten om zodoende een beeld te krijgen van de beschreven receptuur, de porties, de smaak en geur, het gebruikersgemak, etc. Deze keer werd vertraging opgelopen. We hadden een kapotte airfryer en besloten een nieuwe te kopen. We kozen voor de Ninja verticale dubbel-fryer. Een prachtig ruimtebesparend apparaat, dat wel enige tijd vergde om gevoel bij de werking ervan te krijgen. En toen liepen we tegen een probleem aan. The Curry Guy airfryer maakt gebruik van schalen om in de lade van de airfryer te plaatsen. Zo kun je de curry bereiden zonder dat de hele lade vol zit met saus.
Deze schalen zijn lastig te vinden voor onze Ninja. Na lang zoeken hebben we vierkante ovenschalen gekocht die precies passen.
Daarom nu pas de recensie van een boek dat al op 27 mei is verschenen. De pret was er uiteindelijk niet minder door. De recepten van Dan Toombs zijn compleet, goed te volgen, bevatten goede ruime porties (zelfs voor de veelvraten hier) en zijn kort en bondig. De foto’s voeden de verwachting en de uiteindelijke resultaten komen hier exact mee overeen. Wat een geuren, smaken en beelden.
Wij maakten de Kip Chaat (p 62/63) en de Kip met chilipeper en knoflook (p 50/51). Verrukkelijk! In de laatste gingen maar liefst 16 tenen knoflook. Geen recept voor een eerste date, vrees ik.
Hoewel het al met al weer een mega-leuk boek is, zal hij toch, van alle boeken van Dan Toombs, het minst vaak uit de kast komen. Koken op een gasfornuis heeft toch meer charme dan het herhaaldelijk vullen van een elektrisch apparaat, het apart zetten van afgeronde delen om het uiteindelijk aan het eind samen te voegen en te verhitten. Daarnaast zit de airfryer met een recept voor vier personen echt ramvol. Knoeien ligt dan op de loer. Al met al is het bereiden van gerechten in de airfryer behoorlijk bewerkelijk en een stuk lastiger dan op het vertrouwde fornuis. We hebben trouwens ook weer een vermogen aan ingrediënten uitgegeven. Wat zijn er toch veel verschillende masala- en chilikruiden. Alles heeft weer zijn eigen karakteristieke smaak. Keer op keer weet Toombs je te verbazen.
⭐️⭐️⭐️ Dan Toombs heeft een boek uitgebracht met ons zojuist vervangen keukenapparaat in de hoofdrol. The Curry Guy, airfryer is een welkome aanvulling in de overheerlijke reeks van deze smakelijke samensteller.
Eindelijk iets anders in de airfryer dan alleen bitterballen en gefrituurde aardappels. Ga naar je favoriete boekhandel of kookwinkel en ga op zoek naar dit boek. En naar alle noodzakelijke hulpstukken voor je heteluchtfriteuse. De verwachting dat het bereiden van gerechten in de airfryer snel en eenvoudig is, hebben we moeten bijstellen. We hebben de airfyer van de schuur verplaatst naar de keuken, zodat je alleen veel stappen moest doorlopen i.p.v. ook nog veel lopen. Lekker maar bewerkelijk.
Persoonlijke songtekst:
‘I can feel it comin’ in the air tonight, oh Lord
I’ve been waitin’ for this moment for all my life, oh Lord
I can feel it comin’ in the air tonight, oh Lord
I’ve been waitin’ for this moment all my life, oh Lord oh Lord’
(Phil Collins – ‘In the air tonight’)
Peter
Boekencast
Genre: keuken per land en streek
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433404
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 128
Verschijningsdatum: mei 2025
Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
Dan ‘The Curry Guy’ Toombs is bij ons in huis geen onbekende. Hier hebben we inmiddels al vier verschillende delen in huis, die met grote regelmaat uit de kast worden gehaald. Toombs startte al in 2010 met zijn blog The Curry Guy, zijn doel was om af en toe een smaakvol recept te delen. Toen hij besloot om een jaar lang alleen maar Indiaas te koken werd zijn blog opgepikt door The Mirror en door People Magazine. Sinds dat moment bereikt hij maandelijks ruim 250.000 bezoekers op www.greatcurryrecipes.net en brengt hij wereldwijd bestsellers uit. Hij is ook op de verschillende social mediakanalen te volgen.
Het omslag is wederom een plaatje. Uitgeverij Goodcook.nl is een ware meester in het creëren van omslagen die tot de verbeelding spreken. Het boek ziet er vaak al net zo lekker uit als de recepten die erin staan. Voor de allereerste keer is de kleur rood verdwenen als basiskleur en vervangen door een kleur grijs die verdacht veel overeenkomt met de kleur van onze nieuwe airfryer. Het woord airfryer is groot weergegeven in een oranje vierhoek in de vorm van het apparaat, dat onmisbaar is in dit nieuwe receptenboek. Het boek is gebonden en bevat helaas geen leeslint.
Het voorwoord is verzorgd door Dan Toombs zelf en is grappig van toon. Hij bekent dat hij niet had verwacht dit boek ooit te gaan schrijven en samenstellen. Inmiddels ziet hij de airfryer, een machine, als een veredelde en goedkopere versie van de aloude tandoori-oven.
Voor het voorwoord bevindt zich een inhoudsopgave die is onderverdeeld in voorgerechten en snacks, curry’s, tandoori-gerechten en basis- en bijgerechten.
Daarna komen de recepten van de 50 favoriete Indiase gerechten uit de airfryer.
Ieder recept heeft een dubbele pagina met aan de ene kant de ingrediënten en de bereidingswijze en aan de andere kant een kleurenfoto gemaakt door Kris Kirkham, zijn vertrouwde hoffotograaf. Het gebruikte papier is van zware kwaliteit en de foto’s worden mat (niet glanzend) getoond.
Het boek toont met letters bij de recepten of de gerechten glutenvrij (GV) zijn, en welke vegetarisch (V) zijn. Wat extra handig is, is dat de voorbereidingstijd en de bereidingstijd separaat staan aangegeven. Zo kun je eenvoudig zien welk deel van de werkzaamheden je al op voorhand kunt doen. De genoemde tijden zijn voor de echte amateurkok wel aan de krappe kant, maar zoals je in de serie The Bear op Disney+ kunt zien, kun je de bereidingstijd door het trainen van processtappen behoorlijk inkorten.
Het schrijven van de recensie is altijd gebaseerd op het maken van een aantal recepten om zodoende een beeld te krijgen van de beschreven receptuur, de porties, de smaak en geur, het gebruikersgemak, etc. Deze keer werd vertraging opgelopen. We hadden een kapotte airfryer en besloten een nieuwe te kopen. We kozen voor de Ninja verticale dubbel-fryer. Een prachtig ruimtebesparend apparaat, dat wel enige tijd vergde om gevoel bij de werking ervan te krijgen. En toen liepen we tegen een probleem aan. The Curry Guy airfryer maakt gebruik van schalen om in de lade van de airfryer te plaatsen. Zo kun je de curry bereiden zonder dat de hele lade vol zit met saus.
Deze schalen zijn lastig te vinden voor onze Ninja. Na lang zoeken hebben we vierkante ovenschalen gekocht die precies passen.
Daarom nu pas de recensie van een boek dat al op 27 mei is verschenen. De pret was er uiteindelijk niet minder door. De recepten van Dan Toombs zijn compleet, goed te volgen, bevatten goede ruime porties (zelfs voor de veelvraten hier) en zijn kort en bondig. De foto’s voeden de verwachting en de uiteindelijke resultaten komen hier exact mee overeen. Wat een geuren, smaken en beelden.
Wij maakten de Kip Chaat (p 62/63) en de Kip met chilipeper en knoflook (p 50/51). Verrukkelijk! In de laatste gingen maar liefst 16 tenen knoflook. Geen recept voor een eerste date, vrees ik.
Hoewel het al met al weer een mega-leuk boek is, zal hij toch, van alle boeken van Dan Toombs, het minst vaak uit de kast komen. Koken op een gasfornuis heeft toch meer charme dan het herhaaldelijk vullen van een elektrisch apparaat, het apart zetten van afgeronde delen om het uiteindelijk aan het eind samen te voegen en te verhitten. Daarnaast zit de airfryer met een recept voor vier personen echt ramvol. Knoeien ligt dan op de loer. Al met al is het bereiden van gerechten in de airfryer behoorlijk bewerkelijk en een stuk lastiger dan op het vertrouwde fornuis. We hebben trouwens ook weer een vermogen aan ingrediënten uitgegeven. Wat zijn er toch veel verschillende masala- en chilikruiden. Alles heeft weer zijn eigen karakteristieke smaak. Keer op keer weet Toombs je te verbazen.
⭐️⭐️⭐️ Dan Toombs heeft een boek uitgebracht met ons zojuist vervangen keukenapparaat in de hoofdrol. The Curry Guy, airfryer is een welkome aanvulling in de overheerlijke reeks van deze smakelijke samensteller.
Eindelijk iets anders in de airfryer dan alleen bitterballen en gefrituurde aardappels. Ga naar je favoriete boekhandel of kookwinkel en ga op zoek naar dit boek. En naar alle noodzakelijke hulpstukken voor je heteluchtfriteuse. De verwachting dat het bereiden van gerechten in de airfryer snel en eenvoudig is, hebben we moeten bijstellen. We hebben de airfyer van de schuur verplaatst naar de keuken, zodat je alleen veel stappen moest doorlopen i.p.v. ook nog veel lopen. Lekker maar bewerkelijk.
Persoonlijke songtekst:
‘I can feel it comin’ in the air tonight, oh Lord
I’ve been waitin’ for this moment for all my life, oh Lord
I can feel it comin’ in the air tonight, oh Lord
I’ve been waitin’ for this moment all my life, oh Lord oh Lord’
(Phil Collins – ‘In the air tonight’)
Peter
Boekencast
Genre: keuken per land en streek
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433404
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 128
Verschijningsdatum: mei 2025
Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
1
Reageer op deze recensie