Lezersrecensie
'So delicious'
‘Smaakmenutie’ – Tim Nieuwpoort en Erik Stern
Een nieuw kookboek vol recepten van uitgeverij Becht-boeken roept direct smakelijke herinneringen op aan het boek Wok Express van Ching-He Huang dat vijf sterren kreeg in de recensie hier op www.boeken-cast.nl
Hier is weer een nieuw culinaire explosie aan smaken, verpakt in een mooie, handzame hardcover met 75 dinerrecepten voor elke dag. Dat wordt beloofd op het omslag waarop tevens het logo staat van Smaakmenutie.
www.Smaakmenutie.nl is de succesvolle site van het duo Tim Nieuwpoort en Erik Stern. Deze enthousiaste gasten hebben op dit foodblog in de loop der jaren een grote verscheidenheid aan recepturen verzameld en gepubliceerd. Door je gratis in te schrijven ontvang je drie keer per week recepten en een handig weekmenu. Zo kun je niet alleen nieuwe smaken proeven, maar tegelijkertijd ook lekker, gevarieerd en gezond eten. Op deze handige site kun je zien hoeveel tijd de bereiding kost en staat tevens vermeld in hoeverre het recept is bevallen bij collega-amateurkoks. Je kunt een recept ook bewaren en de meest handige optie is dat je de benodigde ingrediëntenlijst direct kunt toevoegen aan je online AH of Jumbo-boodschappenlijstjes.
En nu verscheen hun eerste boek. Het voordeel van een boek is dat de recepten direct bij elkaar zijn opgeslagen. Daarnaast ondervind je geen hinder van de talloze bewegende reclames die je wel op de site ongevraagd voorgeschoteld krijgt. Daardoor ontstaat meer rust in het hoofd van de hobby-kok.
Een standaardindeling van een goed receptenboek start met een inleiding en een lijst met benodigdheden qua keukenapparatuur en garnituur. Zo ook dit boek. Vervolgens worden een basis kruidenlijstje, een olie en azijn lijstje en een lijstje met smaakmakers gepresenteerd. Dit beknopte overzicht van een standaard keukenkastje bij een huis-tuin-en-keukenkok vervolmaakt het deel voordat de recepten worden geserveerd.
Maar er is een extra deel met tips voor Indisch koken. Hier staat hoe je eenvoudig aanpassingen doet wanneer je het recept voor meer mensen maakt dan vermeld staat in het boek. Normaal gesproken vermenigvuldig je de ingrediënten om bij het gewenste aantal eters uit te komen. In de Indische keuken los je dat anders op en dit is leerzaam en wordt hier niet verklapt.
De recepten zijn gecategoriseerd in een handvol thema’s. Eriks Asia, ovengerechten, makkelijk & snel, stoofgerechten en wereldgerechten. De recepten zijn standaard ingesteld op 4 personen. Er is een kader met noodzakelijke ingrediënten en er is ruimte voor een kleurenfoto van het beoogde resultaat, dat het water al bij het uitkiezen in de mond laat lopen.
De bereidingstijd staat bij ieder recept aangegeven en klopt redelijk. Wanneer je een recept voor de eerste keer maakt, duurt het altijd langer. Oefening baart kunst. De stappen van de bereiding zijn genummerd. Dat helpt in het stap voor stap uitvoeren.
Onhandig is het tijdens het koken dat het boek maar 1 ding wil: dicht. Het boek heeft geen leeslint en blijft niet openliggen, waardoor je tussen iedere genummerde stap nog een extra stap hebt: het recept weer opzoeken in het boek. Post-It briefjes plakken bij de favoriete recepten is een gouden tip. De genoemde categorieën, waaronder de recepten zijn verdeeld, zijn leuk maar geen garantie om je recept snel terug te vinden. Ook het register dat achterin het boek is opgenomen is niet heel handig in gebruik. Het snelst kun je het recept vinden in de inhoudsopgave vooraan in het boek. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar het recept van het zalmpakketje teriyaki zou dit kunnen vallen onder Eriks Asia, ovengerechten, makkelijk & snel of zelfs wereldgerechten.
Er is geen recept dat je niet wilt maken en proeven. Alles ziet er verrukkelijk uit. Geen ingewikkelde gerechten, gewoon erg lekker en eenvoudig te bereiden. Vega en eenpansgerechten hebben een eigen icoontje waardoor je dit snel kunt zien wanneer je door het boek bladert.
Voor de recensie maakten wij met veel plezier de Ajam smoor (pagina 18/19), de Soto ajam (pagina 36/37) en de Indische gehaktballetjes in ketjapsaus (pagina 46/47). En we hebben er nog 72 te gaan!
⭐️⭐️⭐️⭐️ Vier sterren voor Smaakmenutie van Tim Nieuwpoort en Erik Stern. 75 stuk voor stuk uitstekende gerechten, middels praktische receptuur, snel op tafel. Het leeslint wordt hier echt gemist. In tegenstelling tot hun foodblog is het ontbreken van reclames een verademing, het ontbreken van mogelijkheid om de ingrediënten toe te voegen aan de boodschappenlijst een gemis. Dat zou met een QR-code eenvoudig oplosbaar moeten zijn. Verbetertips voor hun volgende boek vol recepten, dat er zeker en vast zal komen.
Persoonlijke songtekst:
‘So delicious, so delicious
Oh, you taste so good
So delicious, so delicious
All I want is you
So delicious, so delicious
I can’t get enough
So delicious, so delicious’
(Bebe Rexha – ‘So delicious’)
Peter
Boekencast
Genre: keuken
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023017493
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 200
Verschijningsdatum: september 2025
Hartelijke dank aan uitgeverij Becht voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
Een nieuw kookboek vol recepten van uitgeverij Becht-boeken roept direct smakelijke herinneringen op aan het boek Wok Express van Ching-He Huang dat vijf sterren kreeg in de recensie hier op www.boeken-cast.nl
Hier is weer een nieuw culinaire explosie aan smaken, verpakt in een mooie, handzame hardcover met 75 dinerrecepten voor elke dag. Dat wordt beloofd op het omslag waarop tevens het logo staat van Smaakmenutie.
www.Smaakmenutie.nl is de succesvolle site van het duo Tim Nieuwpoort en Erik Stern. Deze enthousiaste gasten hebben op dit foodblog in de loop der jaren een grote verscheidenheid aan recepturen verzameld en gepubliceerd. Door je gratis in te schrijven ontvang je drie keer per week recepten en een handig weekmenu. Zo kun je niet alleen nieuwe smaken proeven, maar tegelijkertijd ook lekker, gevarieerd en gezond eten. Op deze handige site kun je zien hoeveel tijd de bereiding kost en staat tevens vermeld in hoeverre het recept is bevallen bij collega-amateurkoks. Je kunt een recept ook bewaren en de meest handige optie is dat je de benodigde ingrediëntenlijst direct kunt toevoegen aan je online AH of Jumbo-boodschappenlijstjes.
En nu verscheen hun eerste boek. Het voordeel van een boek is dat de recepten direct bij elkaar zijn opgeslagen. Daarnaast ondervind je geen hinder van de talloze bewegende reclames die je wel op de site ongevraagd voorgeschoteld krijgt. Daardoor ontstaat meer rust in het hoofd van de hobby-kok.
Een standaardindeling van een goed receptenboek start met een inleiding en een lijst met benodigdheden qua keukenapparatuur en garnituur. Zo ook dit boek. Vervolgens worden een basis kruidenlijstje, een olie en azijn lijstje en een lijstje met smaakmakers gepresenteerd. Dit beknopte overzicht van een standaard keukenkastje bij een huis-tuin-en-keukenkok vervolmaakt het deel voordat de recepten worden geserveerd.
Maar er is een extra deel met tips voor Indisch koken. Hier staat hoe je eenvoudig aanpassingen doet wanneer je het recept voor meer mensen maakt dan vermeld staat in het boek. Normaal gesproken vermenigvuldig je de ingrediënten om bij het gewenste aantal eters uit te komen. In de Indische keuken los je dat anders op en dit is leerzaam en wordt hier niet verklapt.
De recepten zijn gecategoriseerd in een handvol thema’s. Eriks Asia, ovengerechten, makkelijk & snel, stoofgerechten en wereldgerechten. De recepten zijn standaard ingesteld op 4 personen. Er is een kader met noodzakelijke ingrediënten en er is ruimte voor een kleurenfoto van het beoogde resultaat, dat het water al bij het uitkiezen in de mond laat lopen.
De bereidingstijd staat bij ieder recept aangegeven en klopt redelijk. Wanneer je een recept voor de eerste keer maakt, duurt het altijd langer. Oefening baart kunst. De stappen van de bereiding zijn genummerd. Dat helpt in het stap voor stap uitvoeren.
Onhandig is het tijdens het koken dat het boek maar 1 ding wil: dicht. Het boek heeft geen leeslint en blijft niet openliggen, waardoor je tussen iedere genummerde stap nog een extra stap hebt: het recept weer opzoeken in het boek. Post-It briefjes plakken bij de favoriete recepten is een gouden tip. De genoemde categorieën, waaronder de recepten zijn verdeeld, zijn leuk maar geen garantie om je recept snel terug te vinden. Ook het register dat achterin het boek is opgenomen is niet heel handig in gebruik. Het snelst kun je het recept vinden in de inhoudsopgave vooraan in het boek. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar het recept van het zalmpakketje teriyaki zou dit kunnen vallen onder Eriks Asia, ovengerechten, makkelijk & snel of zelfs wereldgerechten.
Er is geen recept dat je niet wilt maken en proeven. Alles ziet er verrukkelijk uit. Geen ingewikkelde gerechten, gewoon erg lekker en eenvoudig te bereiden. Vega en eenpansgerechten hebben een eigen icoontje waardoor je dit snel kunt zien wanneer je door het boek bladert.
Voor de recensie maakten wij met veel plezier de Ajam smoor (pagina 18/19), de Soto ajam (pagina 36/37) en de Indische gehaktballetjes in ketjapsaus (pagina 46/47). En we hebben er nog 72 te gaan!
⭐️⭐️⭐️⭐️ Vier sterren voor Smaakmenutie van Tim Nieuwpoort en Erik Stern. 75 stuk voor stuk uitstekende gerechten, middels praktische receptuur, snel op tafel. Het leeslint wordt hier echt gemist. In tegenstelling tot hun foodblog is het ontbreken van reclames een verademing, het ontbreken van mogelijkheid om de ingrediënten toe te voegen aan de boodschappenlijst een gemis. Dat zou met een QR-code eenvoudig oplosbaar moeten zijn. Verbetertips voor hun volgende boek vol recepten, dat er zeker en vast zal komen.
Persoonlijke songtekst:
‘So delicious, so delicious
Oh, you taste so good
So delicious, so delicious
All I want is you
So delicious, so delicious
I can’t get enough
So delicious, so delicious’
(Bebe Rexha – ‘So delicious’)
Peter
Boekencast
Genre: keuken
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023017493
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 200
Verschijningsdatum: september 2025
Hartelijke dank aan uitgeverij Becht voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
1
Reageer op deze recensie
