Lezersrecensie
'Make it easy on yourself'
‘Thai made easy’ – Yui Miles
Uitgeverij Good Cook is hofleverancier van kookboeken met gerechten uit de wereldkeuken. Deze keer reizen we af naar Thailand om vanuit onze eigen keuken kennis te maken met de rijke smaken uit dit land en tegelijkertijd te genieten van de puurheid van de ingrediënten. Auteur Yui Miles is zelf een wereldburger. Ze komt uit een Thais-Chinese familie waarin ze al op zeer jonge leeftijd leerde koken. Ze leerde dit van haar moeder en van een kennis van haar tante die chef-kok was in de koninklijke Thaise keuken. In 2001 verhuisde ze naar het Verenigd Koninkrijk. Ze stopte nimmer met koken en bereikte de kwartfinale van MasterChef UK 2019. Later won ze een wedstrijd Beat the Chef op de Britse TV-zender Channel 4. Ze is zeer actief op Instagram met het posten van recepten. Ze werkt als kookdocent, receptenschrijver en privé-kok. Thai made easy is haar eerste boek.
Het boek oogt precies zoals je van deze smakelijke uitgever gewend bent. Een mooi uitgevoerd gebonden boek, hardcover en een omslag met daarop een getekende collage van ingrediënten die je direct associeert met de Thaise keuken. Kokos, gemberwortel, citroengras, knoflook en pepers. Het straalt een soort zen modus uit. Ik hoop dat ik net zo rustig blijf als ik mij op de inhoud van het boek ga storten…
Wanneer je het boek openslaat, blijf je in de juiste sfeer. Een korte inleiding wordt gevolgd door een alfabetisch overzicht van de Thaise voorraadkast. Vervolgens word je ingewijd in de wereld van de wraps, noedels en rijst. Dit levert in plaats van een diepe frons een diepe zucht op. Het meeste hebben we al in huis. Dezelfde gewaarwording bij de lange lijst met condimenten. Dit zijn toevoegingen aan voedsel die de smaak versterken, aanvullen of een specifieke smaak toevoegen, zoals zoetheid, scherpte of pittigheid. Voorbeelden hiervan zijn oestersaus, rijstazijn, palmsuiker, tamarindepasta en sojasaus. Naast de opsomming krijg je bij ieder onderdeel een korte uitleg die de kennis vergroot. Leuk gedaan!
De ruim 70 sensationele en spectaculaire recepten worden veelal visueel ondersteund door een paginagrote kleurenfoto van het beoogde resultaat. De onderverdeling in verschillende subcategorieën van de recepten is leuk en toch zit je soms te zoeken waar een recept terug te vinden is. Hiervoor kun je beter de index gebruiken i.p.v. de inhoudsopgave. Zoek je bijvoorbeeld op ‘pinda’ in de index, dan somt hij alle gerechten op waarin ‘pinda’ zit. Superhandig!
Er staat bovenaan ieder recept duidelijk vermeld voor hoeveel personen het recept is, de porties zijn in overeenstemming met de verwachting en de ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Alle ingrediënten staan links op de pagina, naast de beschreven uitleg. Dat zorgt ervoor dat je jouw boodschappenlijstje razendsnel compleet hebt. Extra leuk hier is dat er bij veel recepten een kopje ‘voor erbij’ staat. Hierin doet Yui Miles een combinatievoorstel. Hierdoor gebruik je het recept van een andere pagina bij het ene recept, waardoor je op voorhand weet dat de smaken hiervan goed matchen. Verschillende smaken maken van een maaltijd helemaal een feest.
Wij maakten Rad Nha Mee Krob. Voor de mensen die geen Thais kennen, dat zijn crispy noedels met vleesjus. Deze is zo ongelofelijk smaakvol dat hij bij ons op de favorietenlijst is beland. Uit de snack-recepten maakten wij ook de Khanom Thung Thong, ofwel de een-haps geldbuideltjes. Creatief met wontonvellen gevuld met diverse groenten en kipgehakt. Lekker voor bij de borrel door het toegevoegde pepertje.
De beschrijvingen om het gerecht te bereiden zijn kort, bondig, to-the-point en chronologisch waardoor je de voorbereiding en bereiding in de juiste volgorde doet. En omdat ze niet reuze ingewikkeld zijn, gaat de meeste aandacht naar het eten zelf. Dat lijkt mij het grootste pluspunt. Al met al een ongekend rijk en veelzijdig aanbod aan recepten. Gerechten waarmee je jezelf en je eventuele gasten kunt verrassen. Het zijn ook unieke smaken die je niet of te weinig eet. Daar brengt de aanschaf van dit boek verandering in.
⭐️⭐️⭐️⭐️ Thai made easy van Yui Miles is een kookboek waarmee je op eenvoudige wijze de meest verrukkelijke Thaise gerechten op tafel zet. Je creëert als amateurkok smaken waarvan je niet voor mogelijk hield dat ze in jouw keuken kunnen ontstaan. Maak kennis met de veelzijdigheid van de Thaise keuken.
Persoonlijke songtekst:
‘And make it easy on yourself
Make it easy on yourself
‘Cause breakin’ up is so very hard to do’
(The Walker Brothers – ‘Make it easy on yourself’)
Peter
Boekencast
Genre: kookboeken
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433442
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 194
Verschijningsdatum: augustus 2025
Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
Uitgeverij Good Cook is hofleverancier van kookboeken met gerechten uit de wereldkeuken. Deze keer reizen we af naar Thailand om vanuit onze eigen keuken kennis te maken met de rijke smaken uit dit land en tegelijkertijd te genieten van de puurheid van de ingrediënten. Auteur Yui Miles is zelf een wereldburger. Ze komt uit een Thais-Chinese familie waarin ze al op zeer jonge leeftijd leerde koken. Ze leerde dit van haar moeder en van een kennis van haar tante die chef-kok was in de koninklijke Thaise keuken. In 2001 verhuisde ze naar het Verenigd Koninkrijk. Ze stopte nimmer met koken en bereikte de kwartfinale van MasterChef UK 2019. Later won ze een wedstrijd Beat the Chef op de Britse TV-zender Channel 4. Ze is zeer actief op Instagram met het posten van recepten. Ze werkt als kookdocent, receptenschrijver en privé-kok. Thai made easy is haar eerste boek.
Het boek oogt precies zoals je van deze smakelijke uitgever gewend bent. Een mooi uitgevoerd gebonden boek, hardcover en een omslag met daarop een getekende collage van ingrediënten die je direct associeert met de Thaise keuken. Kokos, gemberwortel, citroengras, knoflook en pepers. Het straalt een soort zen modus uit. Ik hoop dat ik net zo rustig blijf als ik mij op de inhoud van het boek ga storten…
Wanneer je het boek openslaat, blijf je in de juiste sfeer. Een korte inleiding wordt gevolgd door een alfabetisch overzicht van de Thaise voorraadkast. Vervolgens word je ingewijd in de wereld van de wraps, noedels en rijst. Dit levert in plaats van een diepe frons een diepe zucht op. Het meeste hebben we al in huis. Dezelfde gewaarwording bij de lange lijst met condimenten. Dit zijn toevoegingen aan voedsel die de smaak versterken, aanvullen of een specifieke smaak toevoegen, zoals zoetheid, scherpte of pittigheid. Voorbeelden hiervan zijn oestersaus, rijstazijn, palmsuiker, tamarindepasta en sojasaus. Naast de opsomming krijg je bij ieder onderdeel een korte uitleg die de kennis vergroot. Leuk gedaan!
De ruim 70 sensationele en spectaculaire recepten worden veelal visueel ondersteund door een paginagrote kleurenfoto van het beoogde resultaat. De onderverdeling in verschillende subcategorieën van de recepten is leuk en toch zit je soms te zoeken waar een recept terug te vinden is. Hiervoor kun je beter de index gebruiken i.p.v. de inhoudsopgave. Zoek je bijvoorbeeld op ‘pinda’ in de index, dan somt hij alle gerechten op waarin ‘pinda’ zit. Superhandig!
Er staat bovenaan ieder recept duidelijk vermeld voor hoeveel personen het recept is, de porties zijn in overeenstemming met de verwachting en de ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Alle ingrediënten staan links op de pagina, naast de beschreven uitleg. Dat zorgt ervoor dat je jouw boodschappenlijstje razendsnel compleet hebt. Extra leuk hier is dat er bij veel recepten een kopje ‘voor erbij’ staat. Hierin doet Yui Miles een combinatievoorstel. Hierdoor gebruik je het recept van een andere pagina bij het ene recept, waardoor je op voorhand weet dat de smaken hiervan goed matchen. Verschillende smaken maken van een maaltijd helemaal een feest.
Wij maakten Rad Nha Mee Krob. Voor de mensen die geen Thais kennen, dat zijn crispy noedels met vleesjus. Deze is zo ongelofelijk smaakvol dat hij bij ons op de favorietenlijst is beland. Uit de snack-recepten maakten wij ook de Khanom Thung Thong, ofwel de een-haps geldbuideltjes. Creatief met wontonvellen gevuld met diverse groenten en kipgehakt. Lekker voor bij de borrel door het toegevoegde pepertje.
De beschrijvingen om het gerecht te bereiden zijn kort, bondig, to-the-point en chronologisch waardoor je de voorbereiding en bereiding in de juiste volgorde doet. En omdat ze niet reuze ingewikkeld zijn, gaat de meeste aandacht naar het eten zelf. Dat lijkt mij het grootste pluspunt. Al met al een ongekend rijk en veelzijdig aanbod aan recepten. Gerechten waarmee je jezelf en je eventuele gasten kunt verrassen. Het zijn ook unieke smaken die je niet of te weinig eet. Daar brengt de aanschaf van dit boek verandering in.
⭐️⭐️⭐️⭐️ Thai made easy van Yui Miles is een kookboek waarmee je op eenvoudige wijze de meest verrukkelijke Thaise gerechten op tafel zet. Je creëert als amateurkok smaken waarvan je niet voor mogelijk hield dat ze in jouw keuken kunnen ontstaan. Maak kennis met de veelzijdigheid van de Thaise keuken.
Persoonlijke songtekst:
‘And make it easy on yourself
Make it easy on yourself
‘Cause breakin’ up is so very hard to do’
(The Walker Brothers – ‘Make it easy on yourself’)
Peter
Boekencast
Genre: kookboeken
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461433442
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 194
Verschijningsdatum: augustus 2025
Hartelijke dank aan Good Cook voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
1
Reageer op deze recensie
