'Strong'

Peter van Bavel 14 juli 2025
‘Schuilplaats’ – David Baldacci

David Baldacci (1960) is een Amerikaans auteur die nauwelijks introductie behoeft. Hij schrijft meeslepende thrillers waarvan er wereldwijd al meer dan 150 miljoen werden verkocht in meer dan 45 talen en 80 landen. Er werden ook verhalen verfilmd, waarbij zijn debuut Absolute Power (Het recht van de macht), met Clint Eastwood in de hoofdrol, hem direct op 1 lijn plaatste met zijn landgenoot en bestsellerauteur John Grisham.
Na talloze series, spannende jeugdreeksen en losse thrillers die worden gekenmerkt door hun complexe verhaallijnen gecombineerd met spanning en mysterie, waardoor ze de lezer voortdurend in de greep houden, is hier plotseling de eerste roman van David Baldacci. Het boek met de titel Strangers in time heeft in het Nederlands de titel Schuilplaats gekregen. Het mist hiermee de finesse van de oorspronkelijke titel.
Ook gelijk de laatste misser voor wat betreft de vertaling. De Nederlandse vertaling is verzorgd door Jolanda te Lindert en is zo sterk dat het lijkt alsof Baldacci het in het Nederlands heeft geschreven. Heel krachtig en natuurlijk gedaan.

Waar gaat het verhaal eigenlijk over?

Ignatius Oliver, een eigenaar van een boekwinkel, houdt ter nagedachtenis aan zijn onlangs overleden vrouw de zaak open. De enige manier om zijn eenzaamheid het hoofd te bieden is zijn rol als blokhoofd in zijn Londense wijk.
Als blokhoofd ben je verantwoordelijk voor het brengen van de inwoners naar de schuilplaatsen wanneer de stad wordt gebombardeerd door de Duitsers in de oorlogsjaren.
De vijftienjarige Molly Wakefield keert, na lange tijd op het platteland te hebben verbleven, terug naar de stad. Ze is welgesteld en denkt haar ouders te kunnen verrassen met haar terugkeer. Haar ouders zijn al tijden geleden verdwenen en van de rijkdom van weleer is weinig overgebleven. Ze raakt bevriend met de veertienjarige wees Charlie Matters die steelt om in leven te blijven, wordt gezocht door de politie en een inbraak pleegt in de boekwinkel van Ignatius Oliver.
Het brengt drie mensen van volstrekt verschillende pluimage samen. In een tijd van oorlog waarbij overleven een basisstrategie is, en het gemis van degene waar je het meest van houdt, het moreel kompas bepaalt.

Het is geen thriller en dat lijkt menigeen te ontgaan. Het boek verschijnt op promotionele foto’s ter ondersteuning van de momenteel lopende Thriller-weken en zelfs in de colofon van het boek geeft de uitgever aan dat wanneer je een liefhebber van thrillers bent, je jezelf kosteloos kunt inschrijven voor de thriller nieuwsbrief. Zo ben ik niet als enige volkomen verrast door dit verhaal, dat een roman is uit de buitencategorie. En dus geen thriller.

Tegen de achtergrond van de verschrikkingen rondom The Blitz, de aanhoudende reeks bombardementen door de Duitse Luchtmacht op Britse steden in de Tweede Wereldoorlog, voel je enerzijds het leed dat verlies van een dierbare met zich meebrengt, en is er anderzijds veel aandacht voor de steun die je vindt in nieuwe vriendschap en verbondenheid. Het is zelfs het creëren van hechte familiebanden zonder dat er sprake is van bloedverwantschap. Dat laatste is veruit het meest waardevolle van deze wonderschone roman.
Het verdrijven van de eenzaamheid door het sluiten van vriendschap door barmhartigheid te tonen is in Schuilplaats van een zinnenprikkelende schoonheid.

Een verhaal dat je niet zult vergeten. Het is voor zijn thrillerfans maar meer nog voor liefhebbers van een roman met meerdere lagen.
Schuilplaats blijkt dan toch de ideale titel te zijn. Het biedt een plaats waar mensen elkaar kunnen vinden in moeilijke tijden en elkaar kunnen steunen in gemeenschapszin.

⭐️⭐️⭐️⭐️ Schuilplaats van David Baldacci blijkt een onverwacht juweel te zijn. Geen thriller maar een roman. Ik hoop dat Baldacci zelf ook doorheeft dat dit zijn ware krachten pas écht toont. Geen spierballen en rechtbankactie, maar menselijke emoties als verdriet, hoop, vriendschap, angst en vertrouwen gegoten in een verhaal dat je hart vult.

Persoonlijke songtekst:

‘Excuse me for a while
While I’m wide-eyed
And I’m so damn caught in the middle
I excused you for a while
While I’m wide-eyed
And I’m so damn caught in the middle
And a lion, a lion roars, would you not listen?
If a child, a child cries, would you not forgive them?
Yeah I might seem so strong
Yeah I might speak so long
I’ve never been so wrong’
(London Grammar – ‘Strong’)

Peter
Boekencast

Genre: roman
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400517936
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 480
Verschijningsdatum: mei 2025

Hartelijke dank aan A.W. Bruna uitgevers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Meer recensies van Peter van Bavel