Lezersrecensie
'Walk this way'
‘Wok express’ – Ching-He Huang
6 september 2025
no title has been provided for this book
Author: Ching-He Huang
Genre: Kookboek
ISBN: 9789023017462
Wok this way, Tok this way… Het liedje kreeg een vrije vertaling zodra dit boek op de deurmat is gevallen. Een kleurrijk gebonden boek dat door zijn lichtroze basis met een feller palet met groen, geel en oranje een zoete sfeer oproept, blijkt een wolf in schaapskleren te zijn. Wok Express is de titel van dit mooi gebonden boek, dat recepten voor meer dan 100 gezonde wok gerechten bevat. De titel roept, naast een muzikale associatie, ook direct herinneringen op aan de afhaalrestaurants met de naam Wok Express, gesitueerd in de grote steden, waar je in no-time een bakje met noodles en een gewokte topping met vlees en/of groenten kunt bestellen.
Het is niets van dit alles. Niet zoet en geen afhaalmaaltijden. Dit boek is met veel liefde samengesteld door Ching-He Huang. Deze jonge succesvolle Britse tv-kok, is naast een succesvol auteur van het boek Asian Green, ook eigenaar van een food bedrijf waar zij o.a. haar eigen noodles en servies verkoopt. Wok Express is de eerste kennismaking met Ching-He Huang en het is zeker dat we nu ook op zoek gaan naar haar eerdere boek.
Het boek is een feestje om niet snel te vergeten. Het is visueel een kunstwerkje, inhoudelijk een huzarenstukje en de recepten zijn van uitzonderlijke kwaliteit en klasse. Koop je 1 kookboek, laat het deze zijn.
Een leuke intro, tips die je echt iets brengen en een korte inhoudsopgave die laat zien dat ongeveer de helft van de recepten vegetarisch is (veel groenten en een enkele vleesvervanger) en de andere helft kip-, vlees- en visgerechten bevat. Er is enorm veel variatie. Wanneer je een beetje lef hebt, maak je van een vegetarisch recept door een enkele creatieve uitspatting een heerlijke vis- of vleesvariant.
De recepten bevatten geen oeverloos proza, maar zijn kort, bondig, to-the-point en bevatten echte toegevoegde tips. De volgorde waarin je verschillende groenten wokt is bijvoorbeeld écht van belang om de vitaminen, structuur en het juiste mondgevoel te behouden.
Er is geen recept dat je niet wilt maken en proeven. Alles ziet er verrukkelijk uit. Daar waar de recepten die geen foto hebben meestal worden overgeslagen door de recenserende amateurkok, wordt hier de uitzondering gemaakt. Het heeft geen visuele ondersteuning nodig om je te doen watertanden. Veruit de meeste recepten hebben een paginagrote afbeelding in kleur van het beoogde resultaat. Houd er rekening mee dat het er bij jou ook echt zo uit zal zien, wanneer je jouw schort uittrekt en de tafel dekt.
Het toverwoord in dit boek is snelheid. Veel receptenboeken beloven dat je in een half uur klaar bent. Deze recepten gaan echt als een sneltrein. Je hebt ze in een oogwenk op tafel staan. De naam Wok Express is dan ook geen loze belofte.
Geen zakjes, geen pakjes, geen talloze ingewikkelde ingrediënten (die niemand in huis heeft), geen ingewikkelde attributen. Gewoon een wok (wij gebruikten onze grote wok, geen wokpan) en heerlijke verse ingrediënten. Het enige dat wij hoefden aan te schaffen waren Mirin (omdat die op was) en een fles sake. Zelfs het kopen van de noodzakelijke boodschappen ging in Express-tempo.
Voor de recensie maakten wij de Kipteriyaki met groene paprika (pagina 140/141) en de Char Diu met paksoi (pagina 178/179). De recepten zijn duidelijk en de voorbereidings- en bereidingstijd zijn haalbaar (zelfs de allereerste keer). Ieder gerecht bevat informatie over de hoeveelheid aan calorieën, vetten, eiwitten en koolhydraten. De porties zijn voldoende van grootte, en eenvoudig te delen en te vermenigvuldigen, omdat alle hoeveelheden per 2 personen zijn vermeld. Het is echter zo smakelijk dat er ook van een royale portie niets zal overblijven.
Wanneer je als criticaster niet verder komt dan een leeslint dat ontbreekt, heb je als auteur en als uitgever een topprestatie geleverd.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Vijf hele dikke sterren voor Wok Express van Ching-He Huang. Meer dan honderd heerlijke gerechten, en de verwerkingstijd is niet lang. Knapperig, gezond en buitenaards lekker. Dit is echt zo’n boek waarmee je geuren en smaken kunt creëren waardoor je van verbazing van je stoel valt. Kan ik dit maken? En zo snel ook! Zo lekker! Hier word ik blij van! Wok this way, tok this way!
Persoonlijke songtekst:
‘Walk this way, talk this way
Walk this way, talk this way (She told me to)
Walk this way, talk this way
Walk this way, talk this way
Well, just gimme a kiss’
Ooh, like this
(Aerosmith & Run DMC – ‘Walk this way’)
Peter
Boekencast
Genre: keuken per land en streek
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023017462
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 210
Verschijningsdatum: juni 2025
Hartelijke dank aan www.becht-boeken.nl voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
6 september 2025
no title has been provided for this book
Author: Ching-He Huang
Genre: Kookboek
ISBN: 9789023017462
Wok this way, Tok this way… Het liedje kreeg een vrije vertaling zodra dit boek op de deurmat is gevallen. Een kleurrijk gebonden boek dat door zijn lichtroze basis met een feller palet met groen, geel en oranje een zoete sfeer oproept, blijkt een wolf in schaapskleren te zijn. Wok Express is de titel van dit mooi gebonden boek, dat recepten voor meer dan 100 gezonde wok gerechten bevat. De titel roept, naast een muzikale associatie, ook direct herinneringen op aan de afhaalrestaurants met de naam Wok Express, gesitueerd in de grote steden, waar je in no-time een bakje met noodles en een gewokte topping met vlees en/of groenten kunt bestellen.
Het is niets van dit alles. Niet zoet en geen afhaalmaaltijden. Dit boek is met veel liefde samengesteld door Ching-He Huang. Deze jonge succesvolle Britse tv-kok, is naast een succesvol auteur van het boek Asian Green, ook eigenaar van een food bedrijf waar zij o.a. haar eigen noodles en servies verkoopt. Wok Express is de eerste kennismaking met Ching-He Huang en het is zeker dat we nu ook op zoek gaan naar haar eerdere boek.
Het boek is een feestje om niet snel te vergeten. Het is visueel een kunstwerkje, inhoudelijk een huzarenstukje en de recepten zijn van uitzonderlijke kwaliteit en klasse. Koop je 1 kookboek, laat het deze zijn.
Een leuke intro, tips die je echt iets brengen en een korte inhoudsopgave die laat zien dat ongeveer de helft van de recepten vegetarisch is (veel groenten en een enkele vleesvervanger) en de andere helft kip-, vlees- en visgerechten bevat. Er is enorm veel variatie. Wanneer je een beetje lef hebt, maak je van een vegetarisch recept door een enkele creatieve uitspatting een heerlijke vis- of vleesvariant.
De recepten bevatten geen oeverloos proza, maar zijn kort, bondig, to-the-point en bevatten echte toegevoegde tips. De volgorde waarin je verschillende groenten wokt is bijvoorbeeld écht van belang om de vitaminen, structuur en het juiste mondgevoel te behouden.
Er is geen recept dat je niet wilt maken en proeven. Alles ziet er verrukkelijk uit. Daar waar de recepten die geen foto hebben meestal worden overgeslagen door de recenserende amateurkok, wordt hier de uitzondering gemaakt. Het heeft geen visuele ondersteuning nodig om je te doen watertanden. Veruit de meeste recepten hebben een paginagrote afbeelding in kleur van het beoogde resultaat. Houd er rekening mee dat het er bij jou ook echt zo uit zal zien, wanneer je jouw schort uittrekt en de tafel dekt.
Het toverwoord in dit boek is snelheid. Veel receptenboeken beloven dat je in een half uur klaar bent. Deze recepten gaan echt als een sneltrein. Je hebt ze in een oogwenk op tafel staan. De naam Wok Express is dan ook geen loze belofte.
Geen zakjes, geen pakjes, geen talloze ingewikkelde ingrediënten (die niemand in huis heeft), geen ingewikkelde attributen. Gewoon een wok (wij gebruikten onze grote wok, geen wokpan) en heerlijke verse ingrediënten. Het enige dat wij hoefden aan te schaffen waren Mirin (omdat die op was) en een fles sake. Zelfs het kopen van de noodzakelijke boodschappen ging in Express-tempo.
Voor de recensie maakten wij de Kipteriyaki met groene paprika (pagina 140/141) en de Char Diu met paksoi (pagina 178/179). De recepten zijn duidelijk en de voorbereidings- en bereidingstijd zijn haalbaar (zelfs de allereerste keer). Ieder gerecht bevat informatie over de hoeveelheid aan calorieën, vetten, eiwitten en koolhydraten. De porties zijn voldoende van grootte, en eenvoudig te delen en te vermenigvuldigen, omdat alle hoeveelheden per 2 personen zijn vermeld. Het is echter zo smakelijk dat er ook van een royale portie niets zal overblijven.
Wanneer je als criticaster niet verder komt dan een leeslint dat ontbreekt, heb je als auteur en als uitgever een topprestatie geleverd.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Vijf hele dikke sterren voor Wok Express van Ching-He Huang. Meer dan honderd heerlijke gerechten, en de verwerkingstijd is niet lang. Knapperig, gezond en buitenaards lekker. Dit is echt zo’n boek waarmee je geuren en smaken kunt creëren waardoor je van verbazing van je stoel valt. Kan ik dit maken? En zo snel ook! Zo lekker! Hier word ik blij van! Wok this way, tok this way!
Persoonlijke songtekst:
‘Walk this way, talk this way
Walk this way, talk this way (She told me to)
Walk this way, talk this way
Walk this way, talk this way
Well, just gimme a kiss’
Ooh, like this
(Aerosmith & Run DMC – ‘Walk this way’)
Peter
Boekencast
Genre: keuken per land en streek
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023017462
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 210
Verschijningsdatum: juni 2025
Hartelijke dank aan www.becht-boeken.nl voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
1
Reageer op deze recensie
