'Jailhouse rock'
‘Gestolen wraak’ – Bert Bergs
Bert Bergs levert met Gestolen wraak een kersverse nieuwe Gentse thriller af. Na Onvoorziene omweg en Concerto Mortale is dit alweer het derde deel in de serie met Niels Verdeng. Alle titels zijn ook los van elkaar te lezen.
Na de eerdere reeks die bestond uit vier delen, met rechercheur Sara Vits en journalist Mark Ackein in de hoofdrol, voelen de personages uit deze reeks ook alweer als thuiskomen in een warm bad. Sterker nog, zelfs Sara Vits maakt nog deel uit van Gestolen wraak.
Voordat je aan een reis van wraak begint, graaf twee graven.
Met dit citaat van Confucius start deze overheerlijke misdaadroman. Het verhaal bevat een proloog, een epiloog, daartussen 54 korte genummerde hoofdstukken die een titel hebben en een kort dankwoord. Zo vlot als je de inhoud op deze wijze kunt samenvatten, zo vlot lees je ook dit boek. Het is razend spannend, complex en toch soepel geschreven. Bergs kan schrijven en ik zou wensen dat veel meer mensen kennis zouden maken met zijn oeuvre.
Het zijn niet alleen perfect geserveerde misdaden. Ook dader, onderzoek, motieven en speurders worden als ingrediënten van topklasse in de blender gegooid, waarna er een mix ontstaat die de zintuigen prikkelt, als een licht schuimende mousse van een sterrenrestaurant.
Het verhaal volgt opnieuw rechercheur Niels Verdeng die met zijn team de loodzware taak krijgt om de brute moord op een advocaat te onderzoeken. Geraffineerd start het verhaal met een opdracht aan de zoon van een Italiaan die op zijn sterfbed ligt. Omdat de wijze waarop de moord gepleegd is, herinneringen oproept aan The Godfather van Mario Puzo, zoek je vanaf het allereerste moment met Niels en zijn team mee.
De misdaad blijkt uiteindelijk de start te zijn van iets veel groters. De ontknoping is onmiskenbaar van wereldniveau.
Bert Bergs heeft een vlotte pen, of tekstverwerker. Hij brengt met ervaring en finesse details aan die het werk diepte en verbeelding geven. Hij geeft zijn personages met iedere penseeltoets meer en meer karaktereigenschappen en zij winnen daarmee aan sympathie en geloofwaardigheid.
Niels is de protagonist van het verhaal en naast zijn werk vraagt ook zijn relatie het nodige van hem. Omdat hij het ik-personage is, sta je als lezer middenin zijn drukke en hectische leven. Je voelt zijn werkgerelateerde druk omdat de moord op rechtslieden altijd voor de hoogste prioriteit binnen het korps en de publieke opinie zorgt. Een groter probleem lijkt echter zijn relatie met Sofie te zijn. Sofie, de vrouw met wie hij al jaren samenleeft, spreekt steeds vaker af met anderen. Ze leven meer en meer in onmin met elkaar en die spanning weet Bergs zeer geloofwaardig neer te zetten.
Je moet iedere dag met z’n tweeën werken aan de relatie en investeren in elkaar. Wanneer dat verwatert, is dat meestal het begin van een hoop ellende.
De dialogen, die de basis vormen van Niels zijn activiteiten thuis en op het werk, zijn zo levensecht dat je, zodra je partner thuiskomt, extra investeert in de eigen relatie. Dan heb je als auteur het maximale bereikt, lijkt me.
Het verhaal bevat nog een component die hier omwille van het verhaal niet gedetailleerd kan worden uitgelegd. Het geeft nóg een extra dimensie aan dit avontuur. De vertwijfeling of iemand wel is wie hij zegt dat hij is, brengt dermate veel extra spanning in het verhaal dat je gewoonweg niet kunt stoppen met lezen.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Na nog geen driehonderd pagina’s te hebben gelezen, keer je met een zinderende klap terug in de werkelijkheid van jouw eigen leven. Bijna 300 bladzijden lang was je ergens anders, was je iemand anders en voelde je je totaal anders. De verantwoordelijke hiervoor heet Bert Bergs. Hij pakt je op, neemt je mee naar Gent, stort alle personages, gebeurtenissen en gevoelens over je heen, laat je zweten, sidderen, ervaren en meevoelen om je uiteindelijk weer in je eigen huis terug te brengen. Een ervaring rijker en een illusie armer.
Het wachten op het volgende deel is begonnen…
Persoonlijke songtekst:
Let’s rock
Everybody, let’s rock
Everybody in the whole cell block
Was dancin’ to the Jailhouse Rock’
(Elvis Presley – ‘Jailhouse rock’)
Peter
Boekencast
Genre: misdaadroman
Uitgeverij: Aquazz
ISBN: 9789083572260
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 288
Verschijningsdatum: september 2025
Hartelijke dank aan Aquazz en aan Bert Bergs voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.
Voordat je aan een reis van wraak begint, graaf twee graven.
Het wachten op het volgende deel is begonnen…
Persoonlijke songtekst:
Let’s rock
Everybody, let’s rock
Everybody in the whole cell block
Was dancin’ to the Jailhouse Rock’
(Elvis Presley – ‘Jailhouse rock’)
Peter
Boekencast