Wie verraad wie
Ik mocht dit boek lezen voor de boekenreizigers.
De cover geeft al meteen de sfeer weer. Een dame in onopvallende kleding uit de oorlogsjaren met een oude camera en achter een muur verscholen. Wie is zij, wie bespied zij. De toon is eigenlijk meteen al gezet. De subtitel geeft hier nog een extra sausje aan mee.
Het verhaal gaat verder waar we in deel 1 ‘De Schaduwdochter’ zijn gestopt. Het is aan te raden dit deel eerst te lezen.
We pakken het op in een proloog waarbij Esmée in kamp Amersfoort is en het niet gemakkelijk heeft. Aansluitend gaan we terug in de tijd en volgen we 2 verhaallijnen. De ene speelt zich af in de oorlogstijd en gaat over Esmée; zij is barones van Rodenburg – von Eckendorff – Lohmann en woonachtig met haar man Waldemar en haar ouders: Hugo en Amelie op kasteel Vorden. Deze is inmiddels deels ingenomen door de SD waarbij vooral Haupsturmführer Max Winter en Untersturmfhrer Wolfgang Pingel een belangrijke rol spelen. In dit verhaal zijn eveneens hoofdstukken verwerkt over Guusje, Koen (die we kennen vanuit deel 1) en hun zoon Robby.
Dit verhaal bevat twee derde van het boek en de personages leren we goed kennen.
De andere verhaallijn speelt zich in 2006 af en gaat over Vik Belinfante (een kleinkind van Esmée) en Carmen Hoogendijk, zij wonen nu op kasteel Vorden. Dit verhaal sneeuwt een beetje onder bij het eerste verhaal. De personages leren we summier kennen en zo naar het einde toe komen we wat meer over hun te weten. Echter blijf je als lezer wel met vragen achter, die hopelijk in een derde deel verder uitgewerkt gaan worden.
Het is een leuk verhaal, wat zeker veel leesplezier geeft, beeldend geschreven is en doordat sommige hoofdstukken met een kleine cliffhanger eindigen wil je doorlezen.