Intrigerende setting, maar de spanning laat op zich wacten

Pink_Novelle 13 april 2025
De kliniek is het tweede deel in de Connie Woolwine-serie van Helen Fields. Het uitgangspunt is veelbelovend: een moord op een verpleegkundige in een zwaarbeveiligde psychiatrische instelling, gevolgd door de ontvoering van haar pasgeboren baby. Forensisch psycholoog Connie Woolwine gaat undercover als psychiater om de dader te ontmaskeren en het kind te redden.

Wat mij direct aansprak, was de setting: een afgelegen kliniek waar de gevaarlijkste seriemoordenaars samen zitten. De sfeer is beklemmend en de personages – zowel patiënten als personeel – zijn intrigerend. Fields weet de psychologische diepgang van de criminelen goed neer te zetten, waardoor je als lezer constant twijfelt aan ieders motieven.

Echter, ondanks deze veelbelovende elementen, vond ik dat de spanning pas echt op gang kwam in het laatste deel van het boek. Het eerste gedeelte voelde traag aan, met veel aandacht voor de achtergrond van de personages en de opbouw van de setting. Hoewel dit bijdraagt aan de sfeer, miste ik de constante dreiging die ik van een thriller verwacht.

Een ander aspect dat opviel, is Connie's persoonlijke geschiedenis. Haar eigen verleden als patiënte in een psychiatrische instelling komt naar voren, wat een extra laag toevoegt aan haar interacties met de patiënten. Dit geeft haar karakter meer diepgang, maar vertraagt ook het tempo van het verhaal.

Al met al is De kliniek een boek met een sterke setting en interessante personages, maar de opbouw had voor mij meer spanning mogen bevatten. De climax maakt veel goed, maar het duurt even voordat je daar bent.

Benieuwd naar meer boekreviews en leesinspiratie? Volg mij op TikTok en Instagram @Pink_Novelle voor nog meer bookish content!

Meer recensies van Pink_Novelle