Benauwend, duister en origineel!

Pink_Novelle 29 juni 2025
Als recensent mocht ik Nachtkijker van Tracy Sierra lezen, opgestuurd door Standaard Uitgeverij en dit boek had ik al een paar keer voorbij zien komen op social media. De omslag, de titel, en vooral de belofte van een indringende thriller vol spanning en mysterie trokken meteen mijn aandacht. En ik werd niet teleurgesteld… al bleef ik op sommige punten ook op mijn honger zitten.

Het verhaal begint zonder waarschuwing: een moeder en haar twee jonge kinderen verschansen zich op zolder, met gedoofde lichten, deuren op slot en een onbekende indringer in huis. Je zit er meteen middenin. Er is geen aanloop, geen zachte landing en dat zorgt voor een ijzersterk, beklemmend begin. Sierra slaagt erin om de angst van de hoofdpersonage tastbaar te maken. Op sommige momenten voelde ik echt het claustrofobische, het paranoïde, het ‘ik-moet-hier-weg’-gevoel dat ze ervaart.

Wat Nachtkijker bijzonder maakt, is dat het niet zomaar een standaardthriller is. De spanning komt niet alleen van de fysieke dreiging, maar ook van wat er niet gezegd wordt, wat er tussen de regels sluipt. Langzaam maar zeker worden stukjes van het verleden onthuld, en ontdek je dat er meer aan de hand is dan je op het eerste gezicht denkt. Toch had ik gehoopt op nóg een schepje bovenop de dreiging. De sfeer is eng, de situatie is beangstigend, maar ik had graag gevoeld dat het gevaar nog wat rauwer, nog wat onvoorspelbaarder was.

Desondanks weet Sierra je vast te grijpen. Ze speelt met thema’s als moederschap, trauma en het verlangen naar veiligheid op een manier die onder je huid kruipt. Haar stijl is direct, de spanningsboog strak en dat maakt dit boek beslist het lezen waard. Het is niet de klassieke ‘whodunit’, maar eerder een psychologische overlevingsstrijd, die je als lezer aan het denken zet.

Conclusie: Nachtkijker is een verfrissende, intense thriller die het genre op een interessante manier benadert. Het is duister, onvoorspelbaar en bij momenten ronduit beklemmend. Al had ik stiekem gehoopt op nog net wat meer dreiging of intensiteit, is dit absoluut een aanrader voor wie houdt van psychologische spanning die onder je huid kruipt.

Benieuwd naar meer boekreviews en leesinspiratie? Volg mij op TikTok en Instagram @Pink_Novelle voor nog meer bookish content!

Meer recensies van Pink_Novelle