Krachtige opvolger
Na haar spraakmakende debuut was ik enorm benieuwd naar hoe het Lale Gül verder is vergaan.
In ‘Ik ben vrij’ vertelt ze op heldere en eerlijke wijze hoe haar leven eruitzag na het verschijnen van haar eerste boek en hoe het nu met haar gaat.
Wat mij betreft is haar verhaal opnieuw indrukwekkend en meeslepend. Ze schuwt de rauwe werkelijkheid niet en schrijft met een openheid die je raakt. Het is puur, eerlijk, emotioneel én hoopvol tegelijk.
Lale is iemand waar je misschien een mening over móet vormen, maar ik hou van haar, juist vanwege haar eerlijkheid.
De reacties en doodsbedreigingen die ze kreeg na haar debuut vind ik ronduit bizar en veelzeggend over de mensen die dat doen.
Wat ik sterk vind, is dat ze duidelijk maakt dat iedereen zijn of haar leven moet kunnen leven zoals hij of zij dat zelf wil, met of zonder geloof. Dit is háár verhaal, haar visie, en dat respecteer ik.
Zelf lees ik haar werk absoluut niet als een haatcampagne tegen het geloof, maar misschien komt dat ook omdat ik mezelf als een weldenkend mens zie die prima in staat is om zélf een oordeel te vormen op basis van wat ik lees.
Haar schrijfstijl is opnieuw prachtig, vlot, beeldend, en krachtig. En op de één of andere manier hing ik ook nu weer aan haar lippen. ‘Ik ben vrij’ is wat mij betreft een waardige, dappere en krachtige opvolger.