Nuttig en inspirerend
Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat ‘Schokbestendig‘ zoveel teweeg zou brengen na het lezen ervan. Maar dat deed het.
‘Schokbestendig‘ is een toegankelijk en boeiend boek over mentale en praktische weerbaarheid, geschreven door Dai Carter en Derek de Vries. Beiden hebben onder andere een achtergrond bij defensie en dus ook veel ervaring met werken in stressvolle situaties.
Wat ik prettig vond, is dat het boek vlot, duidelijk en gedetailleerd is geschreven. De hoofdstukken wisselen af tussen Dai en Derek. Ze delen hun eigen ervaringen met de lezer, zonder belerend te zijn. Ze combineren hun kennis van de praktijk met praktische tips voor ons ‘gewone burgers’. Persoonlijk vond ik dit motiverend!
Als je de boeken van Dai Carter al eens hebt gelezen, weet je dat hij zijn verhaal ook altijd ondersteund en onderbouwd met een stukje psychologie.
Ook in dit boek geeft hij de lezer begrijpelijke informatie wat betreft coping stijlen (de manier waarop je reageert op bepaalde gebeurtenissen). Tevens bespreekt hij de menselijke natuur wat betreft het willen overleven en, indien van toepassing, de wil om te vechten.
Hierin worden ook zeker de resultaten uit recente onderzoeken onder de Nederlandse bevolking meegenomen. Voor mij was ook dit een eyeopener.
De inhoud is wat mij betreft precies wat je nodig hebt als je serieus wil nadenken over wat je zou doen als het écht misgaat. Of dat nou een stroomstoring of cyberaanval is. Het gaat niet alleen over een noodpakket in huis halen (al komt dat zeker aan bod), maar ook over mentale voorbereiding. Hoe blijf je rustig onder druk? Hoe maak je in stressvolle situaties toch de juiste keuzes?
Wat ik ook heel sterk vond, is dat het boek aanzet tot nadenken. Door het lezen ben ik echt anders gaan kijken naar mijn eigen voorbereiding. Ook merkte ik dat het gesprek met anderen hier over op gang kwam.
Want hoe reageren wij als er morgen een crisis uitbreekt? Hebben we eigenlijk iets in huis om een paar dagen zelfredzaam te zijn? Het boek zet dus echt iets in gang. En dat is precies wat Dai en Derek voor ogen hadden: het bewustzijn vergroten en mensen aanmoedigen om in actie te komen.
De verhalen en kennis vanuit hun eigen achtergrond zijn interessant en geven extra verdieping. Daarnaast is ook de vertaalslag naar het dagelijkse leven in mijn ogen goed gedaan. De tips zijn praktisch, niet overdreven of onhaalbaar, en door de herhaling (die af en toe wel aanwezig is, maar absoluut niet storend) blijft veel informatie goed hangen.
Herhaling werkt. Zeker als je iets nieuws leert en er echt iets mee wilt doen.
Ik voelde me na het lezen van ‘Schokbestendig‘ absoluut gemotiveerd om na te denken over verschillende scenario’s, het gesprek aan te gaan met mijn omgeving en om actie te ondernemen.
Conclusie
Heb je nog geen noodpakket in huis? Begin dan met de aanschaf van dit boek.
Dai en Derek weten op een heldere manier het belang van een goede voorbereiding te verwoorden.
Ze hebben hun ervaringen en belangrijke informatie weten om te zetten naar een begrijpelijk boek. Het leest prettig weg en de informatie is behalve nuttig wat mij betreft ook ongelooflijk belangrijk.
Wat mij betreft zijn Dai en Derek geslaagd in hun missie met dit boek, het voorbereiden van mensen op het onverwachte en informatie geven om hen schokbestendiger te maken.
Het boek is een aanrader voor een ieder die opzoek is naar informatie en zichzelf en zijn omgeving weerbaarder wil maken in een wereld die steeds onvoorspelbaarder wordt.
Herhaling werkt. Zeker als je iets nieuws leert en er echt iets mee wilt doen.
Conclusie
Heb je nog geen noodpakket in huis? Begin dan met de aanschaf van dit boek.