Advertentie

Binnen de grenzen van de voormalige Verenigde Staten heeft een christelijke beweging de macht gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead dient eenieder naar de letter van het Oude Testament te leven. Vanfred, de vertelster, behoort tot de nieuwe klasse der "Dienstmaagden', die slechts één doel heeft: zich voort te planten. Alleen 's nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip "liefde'.
In een sobere stijl, die afwisselend koele observatie, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor reflecteert, legt Vanfred het zwarte hart bloot dat schuilgaat achter de kalme façade van een reactionair establishment. Een regime dat bepaalde stemmingen in onze maatschappij tot een even logische als huiveringwekkende conclusie doordrijft: is dat een futuristisch schrikbeeld, of de ware nabije toekomst van Amerika?

Het bizarre beklemmende verhaal van vrouwen die in Gilead verbleven.
Een wereld waarin geen liefde meer bestaat en waar zij alleen nog zorgen voor het nageslacht met mannen aan de macht.
Waar het in andere boeken irritant kan zijn om veel beschrijving te krijgen van de omgeving of een huis van binnen in dit deprimerende verhaal kan het niet anders.
Het verhaal staat in de ik vorm en als lezer voel je met de hoofdpersoon mee zoals zij de wereld om zich heen ervaart. Waar verveling is of de plichten die zij dient na te komen. Een verhaal waarvan je als vrouw hoopt dat dit nooit de waarheid wordt.

Reacties op: Beklemmend

59
Het verhaal van de dienstmaagd - graphic novel - Margaret Atwood
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker