Boek vol emotie

ReadingYA ReadingYA
22 mrt 2022

Eva staat altijd voor iedereen klaar: voor de mensen in de gevangenis waar zij werkt, voor haar vrienden, en voor haar familie. Ze helpt iedereen om een gelukkig leven te leiden. Iedereen, behalve zichzelf..
Eva’s zus Elsie is getrouwd met Walter, maar hun relatie loopt niet goed. Als Elsie Casper ontmoet krijgen zij een affaire. Elsie staat voor een keuze: moet ze bij haar man blijven, ondanks dat zij niet gelukkig zijn samen, of moet zij voor haar relatie met Casper en daarmee haar eigen geluk?
Elsie’s dochter Lou heeft heel goed door dat het niet lekker gaat tussen haar ouders, maar worstelt ook met haar eigen problemen: op school wordt ze gepest en buitengesloten. Dan ontdekt ze iets wat haar situatie volledig zou kunnen veranderen.
De vader van Eva en Elsie, Jos, is een alcoholist. Drank helpt hem door de dag te komen, en om niet te hoeven nadenken over het geheim dat hij al jaren met zich meedraagt.
Casper is ondertussen dolverliefd op Elsie. Hij weet dat hij alleen met haar gelukkig zal zijn. Maar kan hij haar overtuigen om haar man te verlaten voor hem?
Vele hemels boven de zevende is het mooiste boek dat ik tot nu toe voor mijn lijst heb gelezen. De karakters worstelen stuk voor stuk met hun eigen problemen, waarbij zij soms vergeten om er ook voor elkaar te zijn. Elk karakter heeft echt een eigen stem, waardoor ze heel reëel aanvoelen. Bij het lezen voel je daardoor heel erg mee met ze mee. Het aantal vertellers kan aan het begin wel wat verwarrend werken.
Ik vond de schrijfstijl van Griet op de Beeck ontzettend fijn om te lezen. Haar boek zit vol met heftige onderwerpen, maar is niet zwaar of neerslachtig: naast alle nare dingen die gebeuren laat het boek ook de mooie dingen van het leven zien. Door dat contrast kwamen beide kanten ook meer binnen dan als het alleen maar vervelend was geweest. Door mooi geformuleerde observaties af te wisselen met humor blijft het boek de hele tijd interessant. Ook het achterhouden van informatie zorgt ervoor dat je als lezer steeds nieuwgierig blijft naar wat er nog meer gaat gebeuren.
Kortom: Vele hemels boven de zevende is een ontzettend mooi boek. Het verhaal van Eva, Elsie, Lou, Jos en Casper sleept je mee op een rollercoaster aan emoties. Als je nog een mooi boek zoekt om te lezen voor je lijst, of gewoon een boek vol emotie en diepgang wil lezen, raad ik dit echt aan!

Meer recensies op Insta @reading.ya :)

Meer recensies van ReadingYA