Prachtig!
Een mooie 3.5 ster!
Binnen Hartbereik is de nieuwste bundel van Tanja Helderman, die inmiddels al meerdere gedichtenbundels heeft uitgebracht. In deze bundel staat het thema rouw centraal.
Tanja heeft deze bundel opgedragen aan haar plotseling overleden moeder. Een zwaar onderwerp, maar toch voelt de bundel niet zo. Het is niet te zwaar of te groots, maar juist klein, compact en herkenbaar. Bijzonder hoe met zo weinig woorden zo’n groot en belangrijk thema wordt gebracht.
Zelf mag ik van geluk spreken dat ik beide ouders nog om mij heen heb, maar het gevoel dat Tanja beschrijft, komt toch wel binnen. Extra gedachtes gaan uit naar lieve dierbaren die helaas niet meer bij ons zijn.
Naast de dood speelt ook het leven een belangrijke rol in deze bundel: het waarderen van wat er was, het liefhebben van iemand die er niet meer is maar toch dichtbij voelt, en het besef dat er zoveel van je ouders in jezelf voortleeft. Daardoor zijn ze, ook zonder fysieke aanwezigheid, altijd dichtbij.
Ook de look & feel van dit boekje vond ik erg passend bij het thema. De afwisseling tussen korte, krachtige gedichten en langere, meer sierlijke teksten werkt goed.
Je merkt duidelijk dat Tanja een sterk gevoel voor taal heeft. Soms voelde zinnen voor mij niet helemaal logisch, maar juist dat maakt het wel eigen.
Ik heb tabs geplaatst bij mijn favoriete gedichten, die ik er zeker nog vaker bij zal pakken wanneer het moment daarom vraagt.
Al met al raad ik deze bundel vooral aan voor mensen die zich momenteel in een rouwperiode bevinden. Ik denk dat Binnen Hartbereik dan een stukje steun kan bieden!
Dank aan Uitgeverij Palmslag voor het recensie exemplaar!
Dank aan Uitgeverij Palmslag voor het recensie exemplaar!