Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Geen excuses, lees dit boek.

Remco Houtepen 10 juli 2024 Boekverkoper
Al even lag daar op het dressoir dat boek met de titel 'De kille nachten van de jeugd' van de Turkse Tezer Özlü. Geen omvangrijk werk, een debuut ook, jaar van verschijnen eerste Turkse editie, 1980. Eerder vertaald geweest in Nederland, nu opnieuw vertaald door Hanneke van der Heijden en uitgegeven door Jurgen Maas.
Dit is geen debuut waarin je stoppen wilt, schijnbaar zonder moeite wordt je één met de gedachtenstroom van de verteller. Een jonge vrouw die een weg zoekt in de werkelijkheid, in het leven, in wat van waarde is, bepalend, en hoe zich alles verhoudt tot hoe de wereld om haar heen verandert. Een zoektocht naar het lichaam, de geest, zijn.
Van een klein Turks dorp naar Istanbul naar Parijs. Van het ouderlijk huis en de intimiteit met mollige nichtjes tot de eenzame wereld van de nonnen, een poging de dood te zoeken en belanden in een inrichting.
De verteller springt door de tijd zonder dat je als lezer de draad kwijtraakt. Gaandeweg begrijp je hoe zij opgroeit, hoe alles bepalend is voor wie ze is, wat er gebeurt. Ze vertedert, verwondert en schuurt. Wil sterven maar tegelijkertijd de essentie van leven vatten, benoemen.
Wat een boek. Hard en mooi, prachtig.
Het ritme, ik vergeet het bijna, Tezer Özlü creëerde een verslavend ritme, staccato, precies passend bij de eerder genoemde stroom van gedachten.

Geen enkel excuus om dit boek niet te komen kopen in de boekhandel.
Geen enkel excuus om dit boek niet te lezen, past gewoon in je kontzak!
Jurgen bedankt.

Tezer Özlü De kille nachten van de jeugd
Ook lezen? Reserveer jouw exemplaar! www.libris.nl/Venstra/9789083344195

Jurgen Maas Uitgeverij Jurgen Maas Ef & Ef Media

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Remco Houtepen

Gesponsord

Leen (27) zit gevangen in een kelder. Pas als hij zelf begrijpt waarom, zal zijn moeder hem vrijlaten. Literaire thriller. Spannend en aangrijpend. Vakantietip!

Stemmen laat de kracht van taal laat zien. Bijzonder knap hoe Boekwijt erin slaagt warmte en kou en hoop en verdriet in enkele zinnen te vangen.