Advertentie

Het Eva complex is een boek geschreven door 2 schrijvers Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg. Van beide schrijvers heb ik boeken gelezen, maar nog niet eerder las ik een boek van hun samen.
In het boek volgen we Frank van As, werkzaam bij Naturalis. Hij is een bekend slangendeskundige en gebruikt zijn grote kennis onder andere bij rondleidingen in Naturalis, en sinds kort ook binnen de kerk waar hij deel vanuit maakt. Frank is zelf niet kerkelijk opgevoed, maar door zijn vrouw  Cat maakt hij kennis met de pinkstergemeente. In de loop van de tijd gaat de kerk een steeds grotere rol in zijn leven in nemen en raakt hij steeds meer in de ban van de voorganger van de gemeente in Leiden, Hugo Agterijk.

Magda Filippo is journaliste en de ex van Frank. Frank is nmiddels al jaren lang getrouwd  met een oude schoolvriendin van Magda: Catherina Goetman . De twee vrouwen zijn nog steeds goede vriendinnen en Magda en Frank zijn , ondanks hun grote verschillen in denken, nog steeds on speaking terms. Totdat Magda zich stort op het schrijven van een boek over vrouwen in de bijbel. Zij komt in contact met deskundigen op het gebied van geloof en de bijbel en voert gesprekken met o.a. een rabbijn , een vrouw die heel veel weet over Kabbala en een kunsthistorica . Stuk voor stuk mensen die al jaren onderzoek doen naar de positie van vrouwen in de bijbel , en bijvoorbeeld ook naar de schilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse kapel. Magda is vooral op zoek naar verhalen over Eva en haar rol binnen het scheppingsverhaal .Alle gesprekken en zoektochten op internet, in boeken en archieven maken haar duidelijk dat de rol van Eva wel eens heel anders kan zijn geweest dan zij altijd heeft gedacht. En dan maakt zij kennis met nog een bijbelse vrouw: de voor haar tot dan toe onbekende Lilith. Zij heeft veel gesprekken met Cat over haar speurtocht en alles wat zij ontdekt. De laatste tijd toch al moeizame relatie tussen Cat en Frank komt steeds meer onderdruk te staan. Cat verteld Magda dat ze er zelfs over denkt om weg te gaan bij Frank.

Frank vraagt Magda te stoppen met haar, wat hij ziet als een lastercampagne tegen " het ware geloof" . Magda wordt steeds fanatieker in haar zoektocht en haar missie om te laten zien dat de rol van de vrouw binnen de bijbel en dus ook binnen de kerk door mannen  eeuwenlang verdraait is! Frank en Magda komen recht tegenover elkaar te staan en de sfeer wordt steeds grimmiger. Magda ontvangt serieuze bedreigingen, en dan valt de eerste dode.

Rechercheur Willem Rijsbergen, is een ervaren rot in z'n vak en wordt op de zaak gezet. Hij gaat met zijn team op zoek naar antwoorden. Maar in plaats van antwoorden komen er steeds meer vragen. En er vallen nog meer doden. De slang uit het verhaal rond Adam en Eva speelt hierin een grote mysterieuze rol.

Als kind was ik al gefascineerd door geschiedenis en kunst. In de loop der jaren ben ik me vooral gaan verdiepen in  religieuze kunst. Ik ben een fanatiek lezer en lees vooral thrillers en natuurlijk boeken over geschiedenis en kunst. In de achterliggende jaren heb ik kennis gemaakt met beide schrijvers , en wat mij betreft volgen er nog heel veel boeken van deze twee schrijvers samen. Het Eva complex is een boek vol spanning en uit alles blijkt de grote kennis van de schrijvers over geschiedenis en religie. Het boek is geschreven in korte hoofdstukken. We leven mee met afwisselend Frank en Magda en soms springen we even een paar weken terug in de tijd. Het is een boek waarin heel veel informatie wordt gegeven over o.a. bijbelse geschiedenis. Door al deze info is het niet een boek wat je snel uit leest. Dit komt vooral doordat je getriggerd wordt om tijdens het lezen meer informatie te zoeken over het besproken onderwerp. Persoonlijk vindt ik dit een heerlijke manier van lezen!
Alle kennis die de schrijvers hebben over dit onderwerp worden met ons als lezer gedeeld. We lezen over hoe bijvoorbeeld de Joden denken over het scheppingsverhaal en de zondeval. Nergens leggen de schrijvers ons hun mening op. Ze delen alleen kennis en dat vindt ik echt ontzettend knap. Ze houden op deze manier rekening met en hebben respect voor anders denkenden.
Ik hoop op een lange samenwerking tussen deze twee schrijvers. Ondertussen zal ik ook zeker de boeken blijven lezen van beide schrijvers afzonderlijk. Van  Jacob Slavenburg  is er net een boek uit over een andere verguisde vrouw uit de bijbel: Maria Magdalena. Ook dit boek ga ik zeker lezen.

Het Eva Complex is wat mij betreft een echte aanrader en krijgt van mij 5 sterren Nogmaals geen boek om snel uit te lezen, maar een boek vol spanning en geschiedenis. Het heeft er voor gezorgd dat ik me nog meer ben gaan verdiepen in de verhalen over vrouwen uit de bijbelse geschiedenis.


Reacties op: Het eva complex, een complexe geschiedenis

13
Het Evacomplex - Jeroen Windmeijer Jacob Slavenburg
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners