1991
Oh, wat heb ik van dit boek genoten! Na de duologie van de Zeven Sleutels was me al duidelijk dat @tomrijpert_schrijft goed kan schrijven maar met 1991 laat hij duidelijk zien: he's here to stay!
De cover van @pacovink maakt je direct nieuwsgierig. Dat gezicht in die takken, die streep midden in het jaartal en wat doet dat hondje daar in het gras? Ik vind het echt zo tof gedaan! Basha Berkel gaat in 2002 op kamp in Terschelling. Onderweg naar de locatie hoort ze geruchten over een bizarre verdwijning tijdens datzelfde kamp. In 1991 zou een jongen zomaar verdwenen zijn en nooit meer teruggevonden... Als Basha die nacht vreemde tekens in het hout boven haar bed ontdekt, kan ze niet anders dan op onderzoek uitgaan. Wat gebeurde 11 jaar geleden op het kamp?
Ik las dit boek echt in één ruk uit. Tussendoor maakte ik verschillende notities in mijn telefoon want in 1991 ontdekte ik overal kleine verwijzingen naar boeken, series en popcultuur. Dat moest ik natuurlijk meteen even opzoeken (en controleren bij Tom, haha) Knap hoe daarmee jonge én volwassen lezers betrokken worden bij het verhaal. Ook het gegeven van spiegeljaren, dus jaartallen met een symmetrische volgorde van cijfers, trok meteen mijn aandacht. Ik hou ontzettend van de manier waarop Tom aandacht heeft besteed aan dit soort details. Dat maakt het boek des te toffer om te lezen. Hoewel dit boek echt een andere genre is dan de Zeven Sleutels duologie heeft 1991 toch echt weer datzelfde Tom Rijpert gevoel, een schrijfstijl waar ik erg fan van ben!
Dit boek voelt nog meer bijzonder voor mij omdat ik gisteren tijdens de boekpresentatie in @broese_utrecht met Tom in gesprek mocht over zijn schrijfproces, de thematiek in het boek en zijn schrijfplannen voor de toekomst. Een boek beter leren kennen door het verhaal en de ervaring van de auteur is voor mij echt waardevol en geeft een boek altijd net dat beetje extra. Ons gesprek zette me ook weer aan het denken en eigenlijk wil ik het boek nóg een keer lezen om het opnieuw te kunnen beleven. Met zo'n gaaf en sterk neergezet verhaal is dat ook geen straf, echt een aanrader!
Bedankt @pelckmans.be voor het mogen lezen van 1991, wat een heerlijk boek!
Bedankt @pelckmans.be voor het mogen lezen van 1991, wat een heerlijk boek!