Circus op zee

Rigoberta 08 oktober 2025
"Ze zagen me staan. En midden in de nacht begreep ik ineens dat dát is waar het om gaat. Dat je kunt zijn wie je bent."

Circus op zee is het tweede kinderboek van Eveline Baar. Net als De Gouden Ijscoup speelt ook in dit boek een reis een belangrijke rol. Wat ik zo tof vind aan de boeken van Eveline is dat zij veel research heeft gedaan om de details kloppend te maken. Vooral het hoofdstuk Echt waar? vond ik daarom heel interessant om te lezen. Prachtig ook de tekst op blz 195, waarin Eveline aan kinderen vertelt wat zij kunnen doen als zij zich zorgen maken om onrecht in de wereld. 'Wees waar je ook bent, een slurf en een tent', een quote die ik echt geweldig vind, maar daarvoor moet je zelf het boek gaan lezen om het te begrijpen.

In dit boek volgen we twee meisjes: Jula uit het heden die niets liever wil dan optreden met haar gezin tijdens het Wintercircus en Lot uit 1934 die haar hart verliest aan olifant Mandy en er alles aan doet goed voor haar te zorgen. De hoofdstukken wisselen elkaar steeds afwisselen maar door net een andere schrijfstijl is het meteen duidelijk vanuit welk perspectief je leest. Erg boeiend voor kinderen om te lezen hoe ze vroeger met dieren omgingen in het circus. De stukken met Jula zijn ook spannend want het is een ondernemend meisje dat precies weet wat ze wil en daardoor dingen doet waar menig kind te bang voor zou zijn. Het stuk met 'de schroef' in de trein zag ik helemaal voor me. Op een gegeven moment komen de verhaallijnen mooi samen en vallen de puzzelstukjes goed in elkaar.

Er zitten veel haakjes in dit boek om met kinderen over in gesprek te gaan, zoals verwachtingen van familie, staan voor wat je belangrijk vind, circusleven van vroeger en nu vergelijken en je eigen plek vinden.

Wat een prachtig boek heb jij geschreven, Eveline, gefeliciteerd met Circus op zee!

Meer recensies van Rigoberta

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!