Prachtige editie

Rigoberta 25 juli 2025
"FAQ: Oké, maar WAAROM kan ik geen dimensie met pratende bananen krijgen?"

Een man ontwaakt in een mysterieuze open plek die zo uit middeleeuws Engeland lijkt te komen. Hij heeft geen idee wie hij is, waar hij vandaan komt of hoe hij daar beland is. Zonder herinneringen moet hij zien te overleven in een wereld vol onbekende gevaren en wantrouwige dorpsbewoners. Zijn enige hulp, een Survivalhandboek voor de spaarzame tovenaar, is tijdens zijn reis verwoest. Met slechts enkele vage aanwijzingen begint hij aan een zoektocht naar zijn identiteit, zijn verleden én zijn toekomst.

Het verhaal speelt zich af in een wereld waarin mensen een dimensie kunnen kopen. Met een eigen dimensie kan je via dimensionaal reizen naar een specifiek moment uit de geschiedenis gaan. Daar zitten natuurlijk allerlei regels en kosten aan verbonden. Het toffe is dat we tijdens het lezen steeds bladzijdes zien uit het Survivalhandboek. Ik snap dat het niet voor iedereen is, maar ik vond de vaak droge humor in de handboekbladzijdes erg grappig. Omdat onze hoofdpersoon aan het begin van het verhaal zich niks meer lijkt te herinneren, is het alsof je vanuit zijn perspectief alles beleeft. Dat maakte dat ik wel wilde doorlezen, ook al is het boek vrij dik met 400 pagina’s. Ik bleef nieuwsgierig naar meer antwoorden.

En dan deze uitgave, kijk hoe mooi die sprayed edges zijn! Op de schutbladen zie je ook een aantal personages en scènes uit het verhaal. Let ook tijdens het lezen goed op de onderkant van de bladzijdes, want daar speelt zich in een soort stripvorm ook van alles af.

Ik had nog niet eerder boeken van Brandon Sanderson gelezen, dus wellicht dat mijn leeservaring anders zou zijn als ik dat wel had gedaan. Het maakt me in ieder geval wel nieuwsgierig naar meer van zijn werk. Dit boek is eerder sciencefiction dan fantasy, maar zoals ik al dacht is het bevestigd: dat is een genre waar ik ook van kan genieten! Bedankt @iceberg_books voor het mogen lezen van dit boek!

Meer recensies van Rigoberta