Dit eerste deel smaakt naar meer!
"Hier zullen leerlingen van over heel
de wereld samenkomen om kennis op te doen over planten, bloemen en zaden. En hij? Hij zal op zoek gaan naar jonge studenten die niet alleen slim en nieuwsgierig zijn, maar lef hebben en doorzettingsvermogen. De allerbesten zal hij belonen."
Wat een heerlijk verhaal! Ik genoot eerder al ontzettend van Op zoek naar de waarheid van Julie De Graaf dus was daarom benieuwd naar haar eerste fictieboek. Ik ben erg blij dat De schoolpleindetectives en de sleutel van niets een eerste deel is in een serie want dit smaakt zeker naar meer!
Ibi, Mats en Lisa zijn wat ik als kind graag had willen zijn: schoolpleindetectives. Het terugvinden van een verdwenen voetbalplaatje is niets vergeleken met het mysterie wat zich heeft afgespeeld in het kantoortje van juf Top. Wie heeft stiekem al het snoep gestolen en nog belangrijker, waarom nam de dief ook een sleutel mee die nergens op lijkt te passen?
Wat ik zelf echt tof vond van dit verhaal is hoe herkenbaar het aanvoelde. Niet dat ik nu zoveel mysteries meemaak (helaas wil mijn carrière als schoolpleindetective maar niet van de grond komen...) maar meer hoe echt de setting aanvoelde. Zinnen als 'Wie denkt er nou aan ‘de wereld in getallen’ als je ook kunt uitzoeken wie de sleutel van niets heeft gestolen?' lieten me als juf hardop grinniken.
Daarnaast voelden de personages heel levensecht. Ik herkende me wel deels in juf Top, vooral in haar liefde voor kleurrijke kleding. Ibi, Mats en Lisa zijn goed neergezet. Ze hebben alledrie een duidelijk karakter en samen een vriendschap waar je als lezer stiekem erg blij van wordt dat je daar deel van mag uitmaken door dit boek en later serie.
Ook ben ik fan van de manier waarop Julie historische feiten heeft verweven in het verhaal. Carolus Clusius, een beroemde plantenonderzoeker en ontdekkingsreiziger introduceerde o.a. de narcis in Nederland, deed onderzoek naar tulpen en er zijn meerdere plantensoorten naar hem vernoemd. Vind ik tof, iets bijleren door een kinderboek!
Dit boek vond ik echt tof dus kan niet wachten op het vervolg, een aanrader!
Dit boek vond ik echt tof dus kan niet wachten op het vervolg, een aanrader!