Spannend jeugdboek vol raadsels en geschiedenis

Rigoberta 29 april 2025
Ik mocht Het raadsel van Bletchley Park van @lskindenjeugd lezen en daar was ik heel blij mee!

Lizzie en Jacob raken in 1940 betrokken bij een belangrijke missie: het kraken van codes op Bletchley Park. Jacob houdt zich vooral bezig met de Enigma-code, maar Lizzie heeft nóg een missie. Zij doet er alles aan om de verdwijning van hun moeder op te lossen. Zal het ze lukken deze raadsels op te lossen?

Ik kwam Bletchley Park toevallig al eerder tegen in de Romantasy A Language of Dragons. Als je Bletchley Park opzoekt via Google, zie je de naam in codes verschijnen (probeer het maar). Het is een hele interessante plek, waar belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereld oorlog.

Ik heb echt genoten van het boek! Het verhaal verloopt lekker vlot en door de codes doorheen het verhaal blijf je als lezer geboeid. No worries, achterin kun je ook alle antwoorden vinden.
De perspectiefwisselingen tussen Lizzie en Jacob is goed uitgewerkt en helemaal niet vervelend tijdens het lezen.

Wat ik tof vond aan dit verhaal was de historische achtergrond achterin het boek en hoe dat is verwerkt in het verhaal. Zo speelden vrouwen een belangrijke rol en werden de complexe apparaten vrijwel volledig bediend door jonge vrouwen. Niet gek dat Lizzie, onze hoofdpersoon, zo vastberaden en vrijgevochten is. Wat ik ook kan waarderen is dat de schrijvers heel bewust het werk van Poolse codekrakers hebben verwerkt in het verhaal. Dat is een stukje waargebeurde geschiedenis dat nu meer aandacht krijgt door dit boek (hoofdstuk 73, voor de oplettende lezers). Dat maakt voor mij dit boek nog beter, wetende dat ik nu zoveel meer échte geschiedenis heb geleerd. Voor de fans van oorlogsverhalen én informatieve boeken.

Het boek en de geschiedenis erachter maakt in ieder geval dat Bletchley Park nu hoog op mijn to visit lijstje staat!

Ook een leuk feitje: dit boek is geschreven door twee schrijvers die niet eerder met elkaar hadden samengewerkt. Tijdens een paneldiscussie over Hidden History werd het idee geopperd om samen aan de slag te gaan en zie daar: dit boekidee was geboren!

Meer recensies van Rigoberta