Een jurk met geschiedenis
Sta je bij een museumbezoek soms stil en vraag je je dan af welk verhaal er achter een archeologische vondst zit?
Olga Hoekstra zag de jurk uit het Palmhoutwrak en schreef de historische roman 'De jurk van Texel'.
Het boek bestaat uit 2 verhaallijnen :
In 1652 groeit Elisabeth van Baerle in Medemblik op in een welgesteld gezin. Zoals het in die tijd de gewoonte was, werden de dochters uitgehuwelijkt. Ook Elisabeths vader had een ideale man voor haar gevonden. Alleen woonde die man aan de andere kant van de wereld, in Amerika. Ze had hem nog nooit gezien en gesproken. Helaas heeft Elisabeth haar hart al aan een andere man verloren. Wanneer de dag aanbreekt dat ze op het schip gezet wordt op weg naar haar onbekende toekomstige man, neemt ze een drastisch besluit...
In het heden wordt er in Texel een jurk uit een eeuwenoud scheepswrak gevonden. Emilie, die heel wat kennis heeft van historisch textiel, wordt gevraagd om te onderzoeken wie de draagster is geweest. Wanneer ze eenmaal op Texel is, ondervindt ze dat ze tegengewerkt wordt. Ze ontmoet de norse duiker Joost. Hij houdt Emilie op afstand. Zal het haar lukken om deze man te doorgronden en het geheim achter de jurk te ontrafelen?
De karakters van de hoofdpersonages worden prachtig uitgewerkt. Zowel Emilie als Elisabeth zijn vrouwen met een sterk karakter. Ze lijken misschien poeslief en houden zich op de achtergrond toch weten ze best wat ze werkelijk willen en gaan er dan ook volledig voor.
Door de afwisseling van de 2 verhaallijnen wordt de aandacht van de lezer vastgehouden. Je wilt telkens verder lezen want je wilt weten hoe het met Elisabeth en Emilie verdergaat. Misschien lijkt het wel leuk om het boek eens opnieuw te lezen en om eerst het volledig verhaal van Elizabeth en dan het volledig verhaal van Emilie te lezen.
De tijdsgeest wordt zo nauwgezet weergegeven dat ik het gevoel had dat ik zelf in de hogere klasse vertoefde. De mannen die zich vooral bezighielden met belangrijke zaken terwijl de vrouwen gezellig koffie, thee of aperitief in het salon dronken of een of ander feestje aan het organiseren waren. De dochters die door hun vaders werden uitgehuwelijkt om zo de toekomst van hun imperium veilig te stellen. De bedienden die zich de hele tijd uitsloofden voor hun Heer en Mevrouw en altijd voor hen klaar stonden.
Door het vele researchwerk heeft Olga Hoekstra een verhaal gecreëerd waarin heel veel waargebeurde historische details staan. Ze beschrijft de omgeving zo mooi dat je prompt een vakantie naar Texel zou boeken en waar je ook de echte jurk uit het Palmhoutwrak kan bewonderen. Ik ben alvast fan!
Het boek bestaat uit 2 verhaallijnen :