Hoe belangrijk is de naamkeuze?
'Drie namen. Drie versies van een leven. Hoe je heet, kan je hele leven bepalen...'
Na een stormachtige nacht gaat Cora op pad om de geboorte van haar zoon aan te geven. Ze twijfelt tot op het laatste moment. Welke naam zal ze hem geven?
Volgens traditie wordt de naam van haar man Gordon aan de mannen in de schoonfamilie doorgegeven, maar Cora heeft het altijd een lelijke naam gevonden. Zal haar zoon met deze naam hetzelfde pad betreden als haar tirannieke man? Of zal hij zich kunnen loswrikken en een eigen leven leiden?
Wanneer Cora aan haar dochtertje Maia vraagt welke naam zij haar broertje zou geven, kiest ze voor Bear. Bear het beertje dat niet alleen zacht, knuffelig en lief is maar ook heel dapper en sterk.
Of zou Cora hem Julian noemen, die naam betekent 'hemelvader'.
Haar keuze van de naam zal de levensloop van haar zoon bepalen...
Het boek begint in 1987: Cora beslist welke naam ze aan haar zoon zal geven en de reactie van haar man daarop bepaalt het verder verloop. Het verhaal gaat dan telkens verder met sprongen van 7 jaar, (7 is een volmaakt getal dat staat voor rust, voltooiing, overgaan naar een hoger niveau), waarin we respectievelijk Bear, Julian en Gordon volgen. Zo krijgen we drie verhaallijnen waarbij de naam de levensloop bepaalt.
De auteur slaagt er perfect in om telkens van perspectief te wisselen. Je moet er wel eventjes je hoofd bijhouden zodat je de verschillende verhalen niet door elkaar haalt. Bepaalde elementen en personen komen wel in alle verhalen terug en dragen ook bij tot de ontwikkeling van de zoon. Zijn moeder Cora, zijn zus Maia en zijn oma spelen daarin een cruciale rol. Thema's zoals mishandeling, seksueel misbruik, alcoholverslaving en seksuele geaardheid komen aan bod.
'De namen' is een heel originele, ontroerende roman die me toch eens deed nadenken dat een naamkeuze toch wel een grote impact kan geven op een mens zijn leven. Knap gedaan Florence Knapp!
Of zou Cora hem Julian noemen, die naam betekent 'hemelvader'.
Haar keuze van de naam zal de levensloop van haar zoon bepalen...