Licht in de duisternis?

Rita Leyman 06 juli 2025
'Wachtkamer van de dag' is de debuutroman van Jacob Tinholt.

Na vele tegenslagen leeft Horst als een kluizenaar in zijn oude portiekwoning. Hij vult zijn dagen door op de bank te hangen en veel te slapen. De drank is zijn beste vriend.
Horst komt zijn huis niet meer uit. Hij heeft alleen nog sporadisch contact met Klaas wanneer die de boodschappen naar huis brengt. De roddeltantes die elke ochtend aan zijn raam de laatste nieuwtjes uitwisselen zorgen ervoor dat Horst toch nog wat meekrijgt wat er zich in de buurt afspeelt.
Wanneer op een dag verschillende pakketbezorgers dozen bij hem afzet die voor de bovenburen bestemd zijn, verandert Horst zijn leven. Zijn nieuwe buurvrouw Lene zit vol van energie en wil hem meesleuren uit zijn leegte. Zal Horst openstaan voor verandering? Zal hij het aandurven om keuzes te maken die zijn leven overhoop haalt? Of blijft hij vastgeankerd zitten in zijn oud leventje?

Het verhaal wordt verteld door het hoofdpersonage Horst. Zo zorgt de auteur ervoor dat we in het hoofd van Horst kunnen kruipen. We voelen zijn worsteling, zijn twijfels of hij wel de juiste keuzes maakt. De melancholie, de uitzichtloosheid van Horst worden prachtig en op grappige wijze neergepend. Als lezer heb je medelijden met hem maar soms zou je hem een schop in zijn kont geven zodat hij uit zijn luie zetel komt en zijn leven weer in zijn handen neemt.
Jacob heeft een heel aangename schrijfstijl. Hij schrijft heel beeldend en levensecht. Het is alsof jezelf de buur van Horst bent. Ook de absurditeit en de zwartgallige humor vond ik wel heel passend, meermaals zat ik met een lach op mijn gezicht.

'Wachtkamer van de dag' is een hilarische psychologische roman waarin thema's zoals verdriet, alcoholverslaving, twijfel, angst en hoop aangekaart worden. Het is een ideale roman voor iedereen die het eventjes moeilijk hebben, het niet meer zien zitten en zo de hoop krijgen dat er nog licht in de duisternis is.

Meer recensies van Rita Leyman