Sfeervol, beeldend, raadselachtig
Een beetje kinderlijk taalgebruik: '.....' zei de inbreker, '.....' antwoordde de man. Maar het stoort niet, het benadrukt de geloofwaardigheid van een verder bizar verhaal over een inbreker en een man die een potje gaan nachtbraken.
Ook is er een verhaal over een vrouw die niet kan slapen en 's nachts een slaapcoach elders in de stad consulteert. Over haar achtergrond wordt veel verteld, ze is de hoofdpersoon in een soap, maar dat is letterlijk achtergrondinformatie. Haar verhaal speelt zich 's nachts af.
Beide verhaallijnen ontmoeten elkaar tegen het einde, maar dan is voor menig lezer, gezien de andere recensies, al volslagen onduidelijk wie wat beleeft of droomt. Ook voor mij.
Tot die tijd word je helemaal gepakt door de uiterst geestige belevenissen van beide mannen en ook door de kluchtige gebeurtenissen die op de set van de soapserie plaats vinden.
Je leeft mee. Je ziet beelden helder voor ogen. Ik wel.
Maar aan het eind vervluchtigt alles, lijkt alles hallicunatie, en pieker je je suf wat echt gebeurd is, wat gedroomd is, en door wie, en of er een droom in een droom zat. Ik word daar wat narrig van. Wil weten hoe het zit. Het is vast een knap in elkaar gezet boek, maar ik snap het niet.
Kan ik daar niet van slapen en heeft het boek mij dus weer te pakken.
Misschien is het eigenlijk briljant.