Geschiedenis op zijn best.
Auteur Dan Jones is een historicus die zijn pluimen meer dan verdiend heeft met enkele vuistdikke non fictie geschiedenisboeken. Hij schreef over de Tempeliers, de Kruisvaarderrs en is een deskundige over de geschiedenis van de Engelse vorsten. Met 'De Essex Dogs' waagt hij zich voor het eerst aan een roman. Hij doet dit met verve. Het boek is een geschiedenisboek over het begin van De Honderdjarige Oorlog waarbij Engeland de Normandische kust in Frankrijk komt aanvallen met tienduizenden krijgers. De Essex Dogs is een troep van een ongeregeld zootje onder leiding van Loveday die de voorhoede is van die duizenden manschappen.
Hun belevenissen en avonturen maken het voorwerp uit van dit spannende boek dat in verschillende hoofdstukken wordt weergegeven. Het is als het ware een privé militie die deel uitmaakt van het Engelse leger onder de leiding van koning Edward.
De feiten die worden weergegeven zijn geschiedkundig juist maar enige nuance is toch wel op zijn plaats.
Het is een schitterend boek dat als eerste deel is verschenen van een trilogie waarbij ik met grote belangstelling uitkijk naar het vervolg.
Vijf sterren voor de auteur die met vlag en wimpel is geslaagd in zijn debuut op gebied van fictie.