Duitsland en de Tweede Wereldoorlog.
Dat auteur Audrey Magee kan schrijven had ik al vastgesteld in haar recent verschenen boek 'De kolonie', ik heb dan maar meteen haar debuut ook gelezen 'De volmacht'. Terug een topper! De auteur heeft zich zeer goed laten documenteren over hoe de Duitse gezinnen, die Tweede Wereldoorlog hebben ervaren. Door tal van personages op te voeren in haar schitterende roman, geeft ze de tijdsgeest weer hoe het er in Berlijn en in Rusland aan toe is gegaan. Peter Faber een Duitse frontsoldaat, trouwt met een vrouw die hij nooit eerder in levende lijve heeft gezien. Trouwen bij volmacht. We volgen de twee geliefden gedurende de oorlog in hun wedervaren. Zij als echtgenote bij haar ouders, hij als frontsoldaat in Rusland. Het boek is zeer realistisch geschreven zoals het zich ook in al zijn gruwel heeft afgespeeld tijdens die periode. De auteur heeft dit in al zijn facetten voor de lezer duidelijk gemaakt in proza dat beklijfd en overweldigd. Een heel sterke aanrader dit boek voor wie interesse heeft hoe Duitsland die Tweede Wereldoorlog heeft ervaren.