Prachtig!
Deze Turkse auteur had eerder al een mooi boekje geschreven met 'Ik zal de wereld nooit meer zien' over zijn gevangenschap na de couppoging van 2016 in Turkije. Hij werd tot levenslang veroordeeld maar kwam na 4,5 jaar vrij door tussenkomst van verschillende mensenrechtenorganisaties. Zonder enige vorm van proces of bewijslast werd hij opgesloten. Zijn nieuwe roman 'Mevrouw Hayat' is terug een topboek! Fazil is een student literatuur die bijklust om zijn studies te kunnen betalen. Hij figureert in een televisieprogramma waar hij kennismaakt met mevrouw Hayat. Een vrouw die veel ouder is en met wie hij een relatie begint. Ondertussen leert hij ook een studente kennen Sila die net als hem, literatuur studeert. Fazil beweegt zich tussen deze twee vrouwen met de druk van een politiestaat als derde speler op het toneel.
De auteur weet de spanning in dit boek zeer sterk op te bouwen door Fazil voor een gewetenskwestie te plaatsen en hem voortdurend te doen twijfelen om de juiste beslissing te nemen.
Ik heb dit boek in twee dagen gelezen, wat een verhaal. Zeer sterk geschreven en mooi vertaald. Subliem!