Zelfde achternaam, twee totaal verschillende personen.
Een moord in November - Simon Mason
Vertaald door Dennis Keesmaat
Op het universiteitsterrein van Oxford wordt een jonge vrouw dood gevonden in de studeerkamer van de rector.
Rechercheur Ryan Wilkins wordt midden in de nacht opgetrommeld om het onderzoek op te starten. In de ochtend komt men er achter dat er een fout is gemaakt en dat rechercheur Ray Wilkins op de zaak gezet had moeten worden. Zelfde achternaam, twee totaal verschillende personen.
Dit is het begin van een misdaadroman waarin een contrasterend beeld geschetst wordt van de stad Oxford; scherpe verschillen in sociale klassen waarbij Ray afkomstig is uit een rijke Nigeriaanse achtergrond en gestudeerd heeft in Oxford, en de 27-jarige bad boy rechercheur Ryan Wilkins, die de wereld van privileges veracht en opgroeit in een trailerpark in Oxford, als alleenstaande vader met een schattige jonge zoon, Ryan.
Ik had wat moeite om goed in het verhaal te komen, veel details, veel personen. Wanneer iemand in het verhaal verdwaalde, verdwaalde ik mee. Na enkele hoofdstukken kwam de vaart er in en kon ik het boek maar nauwelijks neerleggen omdat je beide rechercheurs echt beter wil leren kennen.
Mason maakt goed gebruik van de spanning tussen stad en universiteit en brengt Ray in ongemakkelijke situaties, aangezien hij eerst verbijsterd is door Ryans a-sociale gedrag, maar toch zijn afkeer ziet omslaan in respect. De dynamiek tussen beide rechercheurs voelt soms tenenkrommend aan en het schuurt aan alle kanten maar je merkt dat beide heren elkaar gaan respecteren ondanks de grote verschillen tussen hen. Ryan is misschien een onvoorspelbare factor, maar hij merkt details op en slaagt erin om doorbraken te forceren in een complexe en intrigerende zaak.
In “Een moord in november” worden allerlei maatschappelijke problematieken aangestipt waaronder het misbruik van academische macht, seksuele intimidatie, mogelijke banden met terrorisme en radicalisering. Deze problematieken worden heel netjes beschreven, zoals iemand in de Leesclub zei: “Het mag er gewoon zijn”.
“Een moord in november” is het eerste deel van een serie. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg en er vormt zich inmiddels al een plaatje in mijn hoofd welk personage meer uitgediept gaat worden.
Dank uitgeverij Luijtingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar. Dank @Ilonaslevenbijls voor de altijd leuke leesclub.
Vertaald door Dennis Keesmaat