Bloed Zweet en Tranen

Saekle Hoitinga Saekle Hoitinga
9 mrt 2026

Net voor de aanvallen van USA en Israël op Iran heb ik 2 boeken van Shahbazi bij mijn bieb geleend. De Amerikaan van Karadj en De prijs van vrijheid. Laatstgenoemde met een treffende titel is een indrukwekkende boek. Zoals het hoofdstuk met de titel Mijn kleren liggen nog in een massagraf. Keyvan Shahbazi was op weg naar school toe hij iets kouds in zijn nek voelde en keek in de loop van een pistool. Zijn jeugd eindigde die nacht in een cel. Evenals zijn schoolvriend Zafar aan wie hij zijn vest uitleende en uiteindelijk met tienduizenden anderen in de dodenrij terecht kwam.Deze en andere hoofdstukken zijn door Keyvan, die succesvol naar ons land kon vluchten, al eerder als column in diverse tijdschriften gepubliceerd. Volgens hem is een ding zeker in een column van 3 januari 2018. Vroeg of laat komt er een einde aan deze eerste islamitische staat in het Midden-Oosten. Alleen de datum staat nog niet vast.
Ik sluit af met het voorwoord van de Leidse hoogleraar Afshin Ellian.
De Prijs van Vrijheid is een noodzakelijk boek. De hel van de ayatollahs heeft de wilskracht van Shahbazi niet kunnen breken. Met de pen zet hij zijn strijd voor vrijheid en gelijkheid door. Zolang hij en anderen blijven schrijven en vertellen over Nederland en hun ervaring met islamisten, zal het licht van hoop nog niet gedoofd zijn. Hoop op de kracht van de democratie.

Meer recensies van Saekle Hoitinga