Man van Krant, Film en TV

Saekle Hoitinga 28 januari 2026
De ondertitel van het boek Mannetje van de krant is een persoonlijke biografie van Jan Blokker, geschreven door zijn zoon Jan junior. Dat persoonlijke slaat op beide Jannen, maar zeker ook op zijn vrouw Anneke Haanappel en de overige familieleden. Naast biografie is het ook een verhaal over de Nederlandse samenleving in de tweede helft van de vorige eeuw met de nadruk op de culturele aspecten. Zoals het werk van Jan senior bij kranten, radio, televisie en zijn betrokkenheid bij de film.
Jan begint als journalist bij de voormalige verzetskrant Het Parool. En verhuist later naar het liberaal conservatieve Handelsblad. Om uiteindelijk terecht te komen bij de paapse Volkskrant.
Een echte journalist moet volgens Blokker op het juiste tijdstip op de verkeerde plaats zijn. Hijzelf schreef niet alleen over actuele onderwerpen, maar ook over en voor films en televisieseries. In de Volkskrant was Jan samen met Hugo Brandt Corstius eind 1988 schrijver van een cursiefje op het voorblad.
Bij de VARA was hij mede producent van het satirische programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Later stapte hij over naar de VPRO met programmas als Diogenes, Fred Hache en Sjef van Oekel. Zijn invloed daarbij kan niet worden onderschat.
Samen met zijn zoons Jan jr. en Bas werkte hij aan verschillende boeken. Hij werd voorzitter van het Filmfonds en bijzonder hoogleraar. Na een slopende ziekte overleed senior in 2010.
In mijn boekenkast vond ik tijdens het lezen van deze biografie een boek uit 2006. Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven? Dit wil ik zeker gaan lezen als eerbetoon aan het Mannetje van de krant.

Meer recensies van Saekle Hoitinga