Prins of Patriot
Een paar jaar geleden heb ik Rampjaar 1672 van Luc Panhuysen gelezen. Een spannend verhaal over een reddeloos, redeloos en radeloos Nederland in oorlogstijd. Dit nieuwe boek van Luc beschrijft de interne vijandschap tussen de prinsgezinden en patriotten in de achttiende eeuw. Hoofdpersoon is een Baron zonder veel geld en aanzien. Joan Derk van der Capellen blijkt de schrijver te zijn het pamflet met de titel Aan het volk van Nederland. Eeuwen later schrijft Pim Fortuyn zijn boek met dezelfde titel.
Panhuysen laat Joan Derk, die in 1784 op de jeugdige leeftijd van 42 overleed, als boegbeeld van de patriotten weer tot leven komen. En dat doet hij op een aansprekende manier. Als een rode draad lopen de zogenaamde drostendiensten in Overijssel door het boek. Wie daarover meer wil weten of zijn persoonlijke geschiedenis moet De Burgerbaron zeker gaan lezen. Je zult er geen spijt van krijgen.