Mithras ondergronds in Leiden
Een spannend verhaal over de aanleg van ondergrondse constructies in de binnenstad van Leiden. Centraal staat hier het geloof in de God Mithras. De gebeurtenissen zijn soms onnavolgbaar wanneer archeoloog Peter de Haan zijn verdwenen collega Judith probeert te redden uit de handen van een groep Mithras gelovigen.
Het verhaal van Mithras is een Perzisch-Romeinse mysteriecultus waarin de god Mithras centraal staat Hij werd geboren uit een rots, doodde een kosmische stier om de wereld te scheppen en te vitaliseren En vocht tegen de duisternis, waarbij hij vaak vergezeld werd door de zonnegod Sol en een tweetal herders. Zijn geboorte op 25 december, samen met de winterzonnewende, symboliseerde de hergeboorte van de zon. Het ritueel omvatte geheime bijeenkomsten in ondergrondse tempels, zoals in ons Leiden.