Advertentie

Sam is 23 en krijgt via het opvanghuis waar ze een groot deel van haar jeugd heeft doorgebracht een studiebeurs. De grote kracht achter dit tehuis, Grace House, is Pater John, hij heeft er ook voor gezorgd dat Sam deze beurs van een stichting kan krijgen. Het gaat om een studie Journalistiek. Omdat Sam een paar jaar eerder de beurs had afgewezen, ze moest daarvoor namelijk in het tehuis blijven wonen, zit er nu een extra voorwaarde aan: de directeur van de stichting die de beurs beschikbaar stelt wil graag persoonlijk door haar op de hoogte gehouden worden van de vorderingen die ze maakt en heeft speciaal daarvoor een postbus geopend. Om het contact niet te persoonlijk te maken heeft hij een fictieve naam aangenomen, Mr. Knightley en zal hij niet op haar brieven antwoorden.

Door alles wat Sam in haar leven heeft meegemaakt heeft ze moeite met contact met andere mensen en verstopt ze zich vaak achter citaten uit haar favoriete Jane Austen-boeken. Dit wordt door anderen als vreemd ervaren omdat ze de citaten meestal niet kennen maar ook omdat het heel duidelijk is dat het geen uitspraken van Sam zelf zijn.

Het boek bestaat, op het laatste hoofdstuk na, alleen uit brieven aan Mr. Knightley. Het is dus geen briefwisseling want op 1 enkele uitzondering na, beantwoordt hij haar brieven niet. Doordat hij een vreemde voor haar is en zijn mening niet geeft durft zij hem eigenlijk alles te vertellen en al snel gaat het niet alleen over haar studieresultaten maar over alles wat zich in haar leven afspeelt. Op deze manier kom je dus heel voor over Sam te weten, niet alleen over wat ze meemaakt maar ook hoe ze daar over nadenkt en wat haar angsten zijn. Sam wordt dan ook een personage waar je al snel een band mee krijgt, maar ook veel andere personages lijk je goed te leren kennen ook al ken je ze alleen uit de brieven die Sam aan Mr. Knightley schrijft. Dat zegt wel iets over de manier van schrijven van deze auteur. Je vraagt je als lezer wel af wie die Mr. Knightley nu eigenlijk is maar zelfs Pater John kent hem niet persoonlijk.

Voor fans van klassiekers als Jane Austen zal het boek een extra dimensie hebben door de vele citaten die gebruikt worden maar ook voor niet-fans is het goed te lezen. Daarnaast worden er ook een groot aantal andere boeken en schrijvers aangehaald. Persoonlijk vond ik het erg leuk dat het boek Het literair aardappelschilgenootschap van Guernsey voorkwam.
Geachte Mr. Knightley is een mooi verhaal over het leven van een meisje dat geen makkelijke jeugd heeft gehad en worstelt om zich als volwassene staande te houden, niet weet hoe ze vriendschappen moet aangaan en nog nooit een liefdesrelatie heeft gehad. De schrijfstijl is heel pakkend en de bijzondere vorm waarin dit verhaal wordt verteld maakt dit boek extra interessant.

Reacties op: Mooie brieven

215
Geachte Mr. Knightley - Katherine Reay
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker