Advertentie

In Stockholm worden journalisten vermoord en de aanleiding daarvoor lijkt hun pro-multiculturalisme te zijn. De drie extremisten die verantwoordelijk zijn voor de moorden vinden dat Zweden is doorgeslagen in de opvang van vluchtelingen, “gelukszoekers”. Zij verkrachten de Zweedse vrouwen en stelen en de extremisten vinden dat de Zweedse media te positief schrijven over deze asielzoekers en hun misdaden zo goed praten. Wanneer zij een moslim laten opdraaien voor een bomaanslag in het centrum krijgen de extremisten vanuit het hele land bijval en dat is precies waar ze op uit waren. De regering staat op een gegeven moment zelfs op omvallen. De drie mannen zijn van mening dat zij met hun daden de gehele bevolking wakker schudden en hen zo kunnen behoeden voor de grote invloed en dreiging van de islam.

Patriotten is niet een boek om even tussendoor te lezen, je moet als lezer wel goed je aandacht erbij houden. Het verhaal is opgebouwd uit meerdere verhaallijnen en zeker in het begin is het lastig deze lijnen te volgen omdat ze vrij uitgebreid zijn en het pas laat duidelijk wordt wat de onderlinge relaties tussen de personages zijn. Het grote aantal personages maakt het geheel dan ook wat rommelig en soms ongeloofwaardig want iedereen lijkt wel een link met iedereen te hebben. Waar sommige personages erg diep zijn uitgewerkr zijn de personages van de extremisten dat eigenlijk niet maar wel is duidelijk welk verleden er achter hun daden zit. Met name de leider van het stel heeft last van grootheidswaanzin die na iedere moord alleen maar toe lijkt te nemen.

De politieke en maatschappelijke kwestie die hier speelt is zeker actueel en daardoor leest het boek met een zekere spanning, het zou zo maar ergens kunnen gebeuren. Het eerste stuk moet je echt even doorheen en als alles een beetje bij elkaar lijkt te komen zit je echt goed in het
verhaal en een paar onverwachte wendingen en veel actie zorgen dan voor een goed, spannend en actueel verhaal dat op een jonge, vlotte manier is geschreven.

Reacties op: Actueel spannend

21
Patriotten - Pascal Engman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners