Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Geen goed-gevoel-boek, maar een ijzersterke beklemmende waarheid

Sanne de Graaf 29 september 2022 Hebban Recensent

It ends with us, eerder uitgegeven onder de titel Nooit meer, bevat alles voor een heerlijk romantisch verhaal: succesvolle personages, toevallige ontmoetingen, vriendschap, verliefdheid en humor. Is het te mooi om waar te zijn?

'Het boek zet aan tot nadenken en het raakt. Keihard.' - recensent Sanne

Lily Bloom heeft een zware jeugd gehad. Nu woont ze alweer jaren in Boston en gaat het haar voor de wind met een fijne baan en een leuk appartement. Het enige dat ontbreekt is een relatie. Op de avond van haar vaders begrafenis ontmoet ze per toeval Ryle Kincaid, neurochirurg. Hij heeft net als zij een zware dag gehad en hoewel ze elkaar niet kennen, komen ze met de nodige humor tot diepgaande gesprekken. Er is gelijk een sterke aantrekkingskracht. Toch gaan ze elk hun eigen weg en moet het tot een volgende toevallige ontmoeting komen voordat er iets tussen de twee ontstaat. Ze lijken het perfecte stel. Hij knap en intelligent, zij gevat en vrij. Maar de relatie met Ryle doet Lily terugdenken aan haar verleden. Is hun band sterk genoeg om oude draken niet alleen te temmen, maar ook te verslaan?

De Amerikaanse Colleen Hoover (1979) schreef meer dan twintig titels, voornamelijk verhalen in het young en new adult-genre. Series als Hopeless en Misschien, maar ook standalones als Spijt van jou en Reminders of him werden door lezers wereldwijd enthousiast ontvangen. It ends with us, dat werd vertaald door Erica van Rijsewijk, is echter anders dan haar eerdere boeken. Voor dit verhaal heeft Hoover geput uit haar eigen ervaring. Daarmee werd dit boek een heel persoonlijk verhaal.

Lily is een spontane jonge vrouw die geen moeite heeft haar hart te volgen. Hierdoor komen er leuke mensen op haar pad en als ze besluit haar droom te verwezenlijken, dan maakt ze dat tot een ongekend succes. Maar naarmate het verhaal vordert, is er een subtiele verandering in het plot merkbaar. Lily vindt haar oude dagboek terug en begint hierin te lezen. Deze throwbacks in de vorm van dagboekbrieven zorgen ervoor dat het gevoel bij It ends with us verandert. Langzaam wordt voor de lezer duidelijk dat Lily’s leven niet altijd zo liefdevol was. Zonder al te veel te verklappen blijkt het boek een noch eenvoudig noch rooskleurig liefdesverhaal te zijn, maar een levensverhaal dat voor veel vrouwen een harde werkelijkheid is.

Met haar fijne schrijfstijl neemt Hoover de lezer mee in zowel heden als verleden, monologen worden afgewisseld door natuurlijk verlopende dialogen. Hoovers zinnen zijn kort en vloeiend geschreven waarbij ze duidelijke beschrijvingen geeft van zowel situaties en omgeving als van stemmingen. Als de romantische passages grimmiger worden, maakt het vrolijke gevoel dat bij een kersverse liefde hoort, langzaam plaats voor een veel beklemmender sfeer. Gevoelens die zich diep van binnen nestelen. Het is knap hoe Hoover door haar manier van vertellen een situatie fijngevoelig kan laten omslaan en de lezer daarin genadeloos meeneemt.

Wanneer het verhaal ten einde loopt, moet Lily een hele moeilijke beslissing nemen. En ook al schrijft Hoover in het nawoord dat ze niets liever wilde dan scènes herschrijven en een meer weerbare vrouw neerzetten, valt niet anders te concluderen dan dat Lily dat al die tijd al is. Ze is een karakter waaruit hoop kan worden geput, iemand die veranderingen teweegbrengt. Met It ends with us laat Hoover zien dat niets zo zwart-wit is als het lijkt. Dat het heel makkelijk is om vanaf de zijlijn te oordelen, maar dat er vaak veel meer komt kijken bij de keuzes die moeten worden gemaakt dan alleen gevoelloze harde feiten. Kortom; het boek zet aan tot nadenken en het raakt. Keihard.

‘Het zijn niet iemands daden die de meeste pijn doen, maar de liefde. Als er geen liefde met die daad verbonden was, zou de pijn misschien beter te verdragen zijn.’

It ends with us is geen roman waar je een goed gevoel van krijgt, maar een benauwend verhaal met diepgang. Een werkelijkheid die Hoover zelf van dichtbij heeft meegemaakt. Toch heeft het ook liefde, humor en innige banden. Dit boek is vanwege de fijne schrijfstijl en het intense thema een aanrader om te lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne de Graaf