Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een boek om van te smullen!

Sanne de Graaf 07 april 2021 Hebban Recensent
Vlam in de pan, geschreven door Folkert Oldersma (1951), gaat over de tweeling Edu en Liv. Elke vrijdag helpen zij hun oma in de keuken. Hun oma ziet steeds slechter en Edu en Liv zijn nu haar handen en ogen. Ze doen het graag, het was hun oma die hun de liefde voor koken heeft meegegeven. En aan de hand van het kookschriftje van oma, toveren ze de meest lekkere maaltijden op tafel. Als er op een dag iets raars gebeurt in het dorp van oma en een eethuisje zijn deuren moet sluiten, probeert de tweeling te helpen. Door te koken!

Het verhaal begint met een voorwoord, geschreven door Liv. Ze vertelt hierin hoe het verhaal is opgebouwd en gelijk komt daar een verrassing om de hoek kijken: Vlam in de pan is geen gewoon leesboek, het is ook een kookboek! Liv drukt de lezer op het hart voorzichtig te zijn, koken is immers niet zonder gevaar. Ze bespreekt een aantal regels voordat het verhaal echt van start gaat.

Liv vertelt over de gebeurtenissen bij oma in het dorp. Als op een dag een vriendin van oma de keuken in komt gestormd omdat haar eethuisje moet sluiten, gaan de kinderen op onderzoek uit én besluiten ze te helpen. Stuk voor stuk hebben de personages lieve en vriendelijke karakters, en ze zijn dan ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. De kookschorten gaan aan en de lepels gaan in de pannen. De hoofdstukken worden afgesloten met recepten van de maaltijden die in het verhaal aanbod zijn gekomen. Anneke Gebert verzorgde de recepten.
Aan het einde van het boek is er voor koks in de dop nog veel meer te lezen over koken. Van E.H.B.O. en welke kookbenodigdheden er zijn, maar ook over maten en gewichten en verschillende kooktechnieken.

Behalve over het raadsel rondom het eethuisje, vertelt Liv ook over hun leven, hoe het komt dat Edu een beetje anders is en ook wat oma bijzonder maakt. Daarmee is er in Vlam in de pan niet alleen oog voor het kookavontuur, maar ook voor hoe het is om te leven met beperkingen. De gebeurtenissen overschaduwen dit aspect van het boek enigszins, maar voor gevoelige kinderen is dit precies goed. Ook de spanning die het boek kent, loopt niet heel hoog op. Oldersma heeft een goede balans weten te vinden tussen spanning en voorspelbaarheid. De kleurrijke en lieve tekeningetjes van Annelies Vandenbosch zorgen tevens voor de nodige balans. De Belgische illustrator en designer maakt in het boek gebruik van potloodtekeningen in kleur. Soms zijn dit kleine illustraties bij de recepten, dan weer pagina vullende afbeeldingen bij het verhaal. Of het kind nu zelf leest, of wordt voorgelezen, de prenten zorgen voor een fijne afwisselingen. Er valt heel wat te zien!

En te doen! Als je na wat je gelezen hebt de keuken in wilt duiken dan kan dat. Bij elk hoofdstuk zijn passende recepten te vinden. Van warme maaltijden, tot salades, van toetjes tot gebak. De kinderen kunnen zelfstandig aan de slag. Stap voor stap staat duidelijk uitgelegd wat er moet gebeuren en wat er aan materiaal nodig is. Ze toveren zelf cheesecake, pannenkoeken, andijviestamppot of spaghetti met gehaktballetjes op tafel.

Vlam in de pan is een erg tof boek doordat kinderen van een jaar of 9 zelf aan de slag kunnen gaan. Vlam in de pan is een boek om van te smullen!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne de Graaf

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.