Toegankelijke gids

Shel Wildvang 01 november 2025
Claire Ashley is arts en heeft zich gespecialiseerd in stressgerelateerde klachten en burn-out. Ze combineert haar medische achtergrond met een persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp, wat haar boek een authentieke en praktische insteek geeft. Ze schrijft niet vanuit een ivoren toren, maar eerder als iemand die naast je zit en zegt: “Ik snap het, en dit is wat je kunt doen.”

‘De burn-outdokter’ is geen roman, maar een informatieve gids die je meeneemt in zes concrete stappen richting herstel. Het boek begint met herkenbare signalen van burn-out en bouwt op naar herstelstrategieën die haalbaar zijn in het dagelijks leven. Wat me persoonlijk aansprak, is hoe Ashley de nadruk legt op het leren herkennen van je grenzen en het belang van rust nemen zonder schuldgevoel. Als psychiatrisch verpleegkundige vond ik het opvallend hoe correct en toegankelijk de medische informatie is: geen ingewikkeld jargon, maar duidelijke uitleg die ook voor niet-zorgprofessionals goed te volgen is. Het hoofdstuk over perfectionisme en pleasen vond ik heel treffend en herkenbaar. Dit is een boek dat zeker ook interessant is voor mensen die geen burn-out (hebben) ervaren aangezien de tips erg nuttig zijn voor iedereen.

Ashley schrijft helder en vlot, zonder te vervallen in droge opsommingen. Haar toon is vriendelijk en motiverend, soms zelfs een tikje luchtig, wat het lezen aangenaam maakt. Er zijn geen fictieve personages, maar ze gebruikt wel voorbeelden en casussen van cliënten, wat het geheel levendiger maakt. Die voorbeelden zijn soms wat simplistisch uitgewerkt zodat ze zorgen voor herkenning en deze maken het boek minder klinisch.

‘De burn-outdokter’ is een toegankelijke en nuttige gids voor wie worstelt met stress, met praktische handvatten en een warme toon.

Meer recensies van Shel Wildvang

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.