Glitter en glamour
Lauren Wilson is een auteur die zich graag beweegt in de schaduwrandjes van het perfecte plaatje. Met De Goldens zet ze zichzelf neer als iemand die feilloos weet hoe aantrekkingskracht, privilege en groepsdynamiek kunnen botsen met moraal en zelfbeeld.
In De Goldens volgen we een hechte, elitaire vriendengroep die aan de buitenkant alles heeft: geld, status, schoonheid en een ogenschijnlijk moeiteloze verbondenheid. Voor Chloe voelt het alsof ze eindelijk is toegelaten tot een wereld waar ze altijd van heeft gedroomd. Maar hoe dieper ze in de kring van de Goldens wordt gezogen, hoe duidelijker het wordt dat loyaliteit een prijs heeft en dat niet iedereen binnen de groep hetzelfde te verliezen (of te verbergen) heeft. Wat begint als bewondering, schuurt langzaam richting ongemak, terwijl onderlinge relaties steeds ingewikkelder en donkerder worden.
De schrijfstijl van Lauren Wilson leest vlot en filmisch, met een lichte spanning die voortdurend onder de oppervlakte borrelt. Ze weet precies wanneer ze moet inhouden en wanneer ze een scène nét dat extra zetje moet geven. De personages zijn geen makkelijke types om van te houden, maar juist dat maakt ze interessant: ze zijn ijdel, onzeker, soms ronduit egoïstisch. Je betrapt jezelf erop dat je ze zowel wilt begrijpen als door elkaar wilt schudden.
Wat dit boek sterk maakt, is de beklemmende sfeer en de manier waarop vriendschap en macht met elkaar verweven raken. Ook de morele grijze gebieden werken goed: niemand is volledig schuldig of onschuldig.
De Goldens is een verhaal dat je meesleept in glitter en glamour, om je daarna te confronteren met de schaduwen die daar onvermijdelijk bij horen.