Waardevol boek
Sébas Diekstra is een Nederlandse advocaat die zich al jaren inzet voor slachtoffers en nabestaanden in complexe en vaak emotioneel zware strafzaken. Zijn werk speelt zich af op het snijvlak van recht, menselijkheid en maatschappelijke discussie, en dat merk je meteen wanneer je zijn boek openslaat. Hij schrijft niet als iemand die vanop afstand observeert, maar als iemand die midden in de storm staat en precies weet hoe het voelt wanneer het rechtssysteem tekortschiet.
In Recht voor het slachtoffer neemt Diekstra je mee door verschillende dossiers die hij in zijn carrière heeft behandeld. Wat me vooral trof, is hoe persoonlijk het boek eigenlijk is. Je leest niet alleen over juridische procedures, maar ook over de families die vastlopen in een systeem dat soms meer oog heeft voor regels dan voor mensen. Diekstra laat zien hoe frustrerend het kan zijn wanneer nabestaanden jarenlang moeten wachten op antwoorden, of wanneer daders meer bescherming lijken te krijgen dan slachtoffers. Tegelijkertijd voel je zijn gedrevenheid om dat systeem van binnenuit te veranderen. Het boek is dus niet zomaar een opsomming van zaken, maar eerder een inkijk in de strijd die hij dagelijks voert — soms hoopvol, soms ronduit wrang.
Zijn schrijfstijl is toegankelijk en verrassend direct. Je hoeft geen juridische achtergrond te hebben om te begrijpen waar hij het over heeft, en dat maakt het boek heel leesbaar. De mensen die in het boek voorkomen — slachtoffers, nabestaanden, maar ook professionals binnen het recht — worden neergezet als echte individuen met emoties, twijfels en kracht. Dat maakt het geheel levendig.
Wat ik sterk vond, is hoe Diekstra de vinger legt op pijnpunten waar je als lezer niet omheen kunt. Hij benoemt dingen die je misschien liever niet wilt weten, maar die wel belangrijk zijn om te begrijpen waarom hervorming nodig is.
Een betrokken, soms confronterend maar vooral waardevol boek dat je anders laat kijken naar het Nederlandse rechtssysteem en de mensen die erin vastlopen.