Zanzibar met een vleugje romantiek

Shel Wildvang 07 februari 2026
Sarah Lark is het pseudoniem van de Duitse schrijfster Christiane Gohl, die vooral bekendstaat om haar historische romans vol familiegeschiedenissen, sterke vrouwen en exotische oorden. Haar boeken spelen zich vaak af op verre plekken zoals Nieuw-Zeeland en combineren romantiek met geschiedenis, zonder dat het zwaar of stoffig aanvoelt. De roep van een ver eiland is daar een perfect voorbeeld van. Ze is één van mijn favoriete schrijfsters!

Sarah Lark neemt ons in dit verhaal opnieuw mee naar andere oorden. Eve, een jonge lerares, verlaat het Verenigd Koninkrijk om te werken als gouvernante van Nunu. Zij is de blinde dochter van de sultan van Oman en Zanzibar. Onverwachts overlijdt de sultan waardoor er onzekerheid in het land komt. Eve en Nunu beslissen om zich terug te trekken op een kruidenplantage . Nunu houdt zich daar bezig met het ontwikkelen van geurcomposities, Echter blijft alles niet zorgeloos wanneer beide dames gevoelens ontwikkelen voor dezelfde man.

De schrijfstijl is toegankelijk en beeldend; je kan de omgeving helemaal in je op nemen door de beschrijvingen. De personages zijn duidelijk neergezet en hebben elk hun eigen stem. Lark vind ik een meesteres in het beschrijven van emoties. Je hebt niet door dat je aan het lezen bent maar wordt zo in het verhaal gezogen zodat het lijkt alsof je alles zelf ervaart.
Wat ik sterk vond, is de manier waarop geschiedenis en persoonlijke verhalen met elkaar verweven zijn, zonder dat het een geschiedenisles wordt. De setting is prachtig en geeft echt dat “ver-van-huis”-gevoel.

Al met al is De roep van een ver eiland een meeslepende roman die perfect is om even helemaal in te verdwijnen. Ideaal voor lezers die houden van verre landen en een vleugje romantiek, met een flinke dosis avontuur erbij.

Meer recensies van Shel Wildvang

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.