Gelaagde familiegeheimen
Marie Vareille is een Franse schrijfster die al heel wat harten veroverd heeft met haar rake, emotionele romans. Haar boeken raken vaak gevoelige snaren, mixen menselijke drama's met een flinke dosis psychologie en zijn in heel wat landen vertaald – terecht, want ze weet als geen ander lagen in mensen bloot te leggen.
In Als alles gedoofd is maken we kennis met Abigaëlle, die al meer dan 25 jaar teruggetrokken leeft in een klooster in Bourgogne. Haar vroegere leven is grotendeels uit haar geheugen gewist, zelfs de dramatische gebeurtenis die haar daar deed belanden. Elke maand krijgt ze bezoek van haar broer Gabriel, een succesvol en geprezen kunstenaar in Parijs met een leven vol poëzie en glitter. Maar wanneer Gabriel smoorverliefd wordt op de stralende Zoé, slaat Abigaëlles onrust om in pure paniek. Zij alleen weet wie haar broer écht is, diep vanbinnen… Het verhaal wisselt knap tussen Abigaëlles stille kloosterbestaan, flitsen uit het verleden en de hedendaagse ontwikkelingen rond Gabriel en Zoé.
Wat me meteen opviel is Vareilles schrijfstijl: vlot, beeldend en met korte hoofdstukken die je als lezer lekker laten doorrazen. De personages voelen levensecht – Abigaëlle met haar stille pijn en beschermingsdrang, Gabriel die aan de buitenkant zo charmant en getalenteerd lijkt, en de mensen rond hen die langzaam meer kleuren krijgen.
Eerlijk? In het begin had ik het best lastig. Het verhaal kabbelde wat traag voort en ik dacht stiekem al te weten waar het naartoe ging. Maar opgeven is niet mijn ding, dus ik ploeterde door… en wauw, wat een goede keuze! Plots komt er een twist die alles op z'n kop zet. Puzzelstukjes vallen met een harde klik op hun plek, je spoelt in gedachten terug door wat je las en beseft: dit is geniaal opgebouwd. Het boek krijgt ineens een thriller-achtig randje. Zo knap hoe Vareille je eerst lekker op het verkeerde been zet en dan die onthulling dropt – ik zat met kippenvel.
Kortom, dit is een roman die traag begint maar je uiteindelijk niet meer loslaat. Marie Vareille bewijst hiermee opnieuw dat ze een sublieme vertelster is die je emotioneel helemaal kan raken. Echt een boek dat ik iedereen zou aanraden die houdt van gelaagde familiegeheimen en onverwachte wendingen.