Kwetsbaarheid van een jonge dame
Ellie Dean woont in een klein dorpje op het Engelse platteland, waar ze in alle rust schrijft aan haar reeks Een veilige haven. Deze serie telt inmiddels elf delen, waaronder Schuilen voor de storm. Haar verhalen spelen zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en draaien vaak om gewone mensen die in buitengewone omstandigheden terechtkomen.
In dit deel volgen we April Wilton, een jonge vrouw die in 1943 werkt voor de marine in Portsmouth. Ze geniet van haar vrijheid, gaat met haar vriendin Paula naar feestjes en ontmoet daar een Amerikaanse soldaat. Hun romance lijkt veelbelovend, maar verandert abrupt wanneer April ongepland zwanger raakt. Het gevolg is hard: ze wordt ontslagen en door haar moeder verstoten. Zonder vangnet belandt ze in Cliffehaven, waar ze onderdak vindt bij Peggy Reilly in haar pension. Wat mij trof is hoe April balanceert tussen schaamte en hoop: ze wil haar kind beschermen, maar voelt zich tegelijk verscheurd door de afwijzing van haar omgeving.
Dean schrijft toegankelijk en beeldend, waardoor je snel in de sfeer van oorlogstijd wordt gezogen. De dialogen zijn vlot en soms zelfs luchtig, wat het zware thema wat draaglijker maakt. Toch merkte ik dat sommige passages wat voorspelbaar aanvoelden; de emotionele wendingen volgen een herkenbaar patroon maar verliezen daardoor niet perse hun kracht.
De personages zijn sympathiek, vooral Peggy die als een soort moreel kompas fungeert. April zelf is geloofwaardig in haar onzekerheid, maar soms had ik het gevoel dat ze te weinig eigen initiatief toont. Ze lijkt vaak afhankelijk van anderen om haar verhaal vooruit te duwen.
Schuilen voor de storm is een meeslepende roman die je meeneemt naar de kwetsbaarheid van een jonge vrouw in oorlogstijd.