Tedere roman over luisteren

Shel Wildvang 15 augustus 2025
Sally Page is een Britse schrijfster met een kleurrijke achtergrond. Ze studeerde geschiedenis, werkte in de reclamewereld, en runde een bloemenwinkel waar ze talloze verhalen hoorde van klanten. Die verhalen inspireerden haar om te gaan schrijven.

In Zoveel geheimen volgen we Janice, een schoonmaakster in Cambridge die niet alleen stof verwijdert, maar ook verhalen verzamelt. Ze is een stille observator, iemand die luistert zonder te oordelen. Maar wanneer ze gaat werken bij mevrouw B.,een pittige dame van in de negentig met een verleden als spionnenweduwe, wordt Janice zelf uitgedaagd om haar eigen geheimen onder ogen te zien. Het verhaal ontvouwt zich langzaam, als een doos vol herinneringen die stukje bij beetje wordt geopend. De kracht zit in de kleine momenten: een blik, een zin, een herinnering die ineens alles op z’n kop zet. Het is een boek dat je niet overspoelt met drama, maar je juist zachtjes meesleept in een wereld van verborgen verhalen en stille transformaties.

Sally Page schrijft met een zachte pen. Haar stijl is beeldend, soms bijna poëtisch, maar nooit overdreven. Ze gebruikt subtiele metaforen en weet emoties te vangen in alledaagse situaties. De dialogen zijn natuurlijk en haar humor is droog, vooral in de scènes met hondje Decius (die in Janice’ hoofd praat) en de eigenwijze mevrouw B.
Hoewel het boek een warme sfeer heeft, duurt het even voordat je echt in het verhaal zit. De opbouw is traag en de eerste hoofdstukken missen misschien wat richting.

Zoveel geheimen is een tedere roman over luisteren, loslaten en jezelf durven laten zien—een boek dat je niet overschreeuwt, maar stilletjes onder je huid kruipt.

Meer recensies van Shel Wildvang