Geen standaard coming-of-age
Niels Van Droogenbroeck is een Vlaamse televisiemaker en schrijver. Hij werkt sinds 2014 als redacteur voor VTM en debuteerde in 2022 met Limonade met pulp, een roman die al meteen opviel door zijn originele vertelstructuur en speelse toon. Asfalt is zijn tweede roman, waarin hij opnieuw jongvolwassenen op een kruispunt in hun leven portretteert, dit keer tegen de achtergrond van een zinderende roadtrip.
Asfalt volgt twee duo’s die al liftend richting Boedapest trekken: Stef en Do, die hun vriend Dennis willen verrassen, en Jules en Yassine, voor wie liften een jaarlijkse traditie is. Wat begint als een luchtige zomerse trip, krijgt al snel een donker randje. Yassine verdwijnt spoorloos vlak voor aankomst, en Jules belandt op een politiekantoor. Ondertussen groeien Stef en Do naar elkaar toe, wat hun relatie met Dennis op scherp zet.
Wat dit verhaal zo intrigerend maakt, is hoe de twee verhaallijnen subtiel in elkaar grijpen. De personages kruisen elkaars pad op lifthotspots, en de lezer voelt dat er meer aan de hand is dan toeval. De spanning wordt slim opgebouwd via flashbacks en politieverhoren, waardoor je constant wil doorlezen. Het is geen standaard coming-of-age, maar eerder een mix van romantiek, mysterie en een vleugje melancholie.
Van Droogenbroeck schrijft met vaart en flair. Zijn dialogen zijn levendig, soms zelfs ronduit hilarisch, en de afwisseling tussen perspectieven houdt het tempo hoog. De schrijfstijl is toegankelijk zonder oppervlakkig te worden, en de humor - al dan niet via woordgrapjes - is een opvallend element. Al moet gezegd: sommige woordspelingen zijn zó flauw dat ze eerder afleiden dan verrijken. (“Da’s bon” als reactie op Bonn, bijvoorbeeld.)
Hoewel Asfalt vlot leest en de structuur goed in elkaar zit, zijn er enkele minpunten zoals de overvloed aan excentrieke lifters maakt het verhaal minder geloofwaardig voor mij. En sommige woordgrappen zijn eerder storend dan grappig. Of misschien net niet mijn soort humor.
Asfalt is een bruisende roadtrip vol onverwachte ontmoetingen, ontluikende liefde en sluimerende spanning. Een boek dat je meesleept, maar af en toe ook doet fronsen.