Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Literatuur met een hartslag

Sigried 15 oktober 2020 Hebban Recensent

Confrontaties is de debuutroman van Simone Atangana Bekono, al is ze geen nieuwe speler in het literaire veld. Eerder viel de auteur al in de prijzen met haar dichtbundel en op het internet kun je genieten van de krachtige manier waarop ze haar poëzie brengt. Die intensiteit en cadans vindt de lezer ook terug in haar verhaal over een meisje dat opgenomen wordt in een jeugdinstelling, en daar in het reine tracht te komen met zichzelf en haar verleden.

Wat meteen opvalt is dat de roman geschreven is vanuit een ik-perspectief en dat de tegenwoordige tijd gebruikt wordt. Hierdoor stap je als lezer samen met Salomé de instelling voor jeugddelinquenten binnen en onderga je net als zij alle indrukken voor het eerst. Kleine details geven de troosteloosheid weer; de schimmel op de muur, een kapotte stoel, de gesloten houding van de andere meisjes.

Dat Salomé intelligent is, wordt in eerste instantie expliciet vermeld door haar CITO-score – een gegeven dat Vlaamse lezers weinig zal zeggen, net als een aantal andere verwijzingen die typisch Nederlands zijn. Dat ze terechtkomt op een blanke school waar ze het mikpunt van spot is, zal wel voor elke lezer duidelijk zijn. Er is iets uit de hand gelopen, maar wat er precies gebeurd is kom je pas later in het verhaal te weten.

Aanvankelijk bekijkt Salomé haar nieuwe omgeving op een kille, afstandelijke manier, alsof het allemaal nog niet tot haar doordringt. Haar vermoeden dat haar therapeut racistisch is, wakkert haar vuur echter aan. Op dat moment wordt ze een betrokken personage dat scherpe analyses maakt en zich staande probeert te houden in een wereld die ze amper begrijpt.

Het grootste deel van de roman speelt zich af in het hoofd van Salomé. In de instelling heeft ze geen andere keuze dan het verleden op te rakelen en daar betekenis aan te geven. Dat is een moeilijk proces, waarbij haar gedachten in cirkels blijven draaien. Een aantal thema’s worden wel aangeraakt, maar dan is de gedachte alweer weg. Omdat ze niet diepgaand worden uitgewerkt, stagneert het verhaal te vaak. De schrijfstijl en het ritme stuwen de lezer voort, maar de inhoudelijke spanning valt grotendeels weg.

Het ritme wordt onder meer bepaald door herhalingen en verwijzingen naar geluiden. Die cadans loopt als een hartslag door het verhaal heen en verslapt op geen enkel moment. De intensiteit wordt goed gebalanceerd met gevoeligere passages. Zo is het knap hoe de auteur vorm geeft aan niet-tastbare zaken:

'Je raakt omsingeld door spanning. Het trilt en zoemt en wordt dik en groot en tastbaar. Dan barst het even, daarna is het weer normaal.'

Thuis heeft Salomé altijd geleerd dat ze hard moet werken en niet moet zeuren. In de instelling wijst een meisje haar erop dat het nu net de bedoeling is om emoties te tonen; 'huilen, bitch.' In het eerste deel lijkt Salomé gevangen te zitten in die tweedeling, maar naar mate de roman vordert krijgt ze alsnog een levensechte invulling: ze is een puber, een dochter, een zus, een zwarte op een blanke school, een slachtoffer en een dader. Die verschillende rollen hebben allemaal een impact en geven het geheel oneindig veel schakeringen.

Confrontaties is geen boek voor wie van pageturners houdt. Het is eerder een roman die doet denken aan een bevroren rivier. Aan de oppervlakte is alles ijzig kalm, maar daaronder kolkt het. Wanneer je de moeite neemt om door de ijslaag heen te kijken, ontdekt je een aantal ontwikkelingen die je een boeiende leeservaring kunnen bezorgen.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sigried

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur