De Bestedeling

Silvie Leest 27 augustus 2025
In 'De bestedeling' reconstrueert hij voor het eerst deze schrijnende geschiedenis van uitbesteding, waarbij kwetsbare mensen als handelswaar werden behandeld.

Aan de hand van archieven, persoonlijke verhalen en historische documenten laat Lanting zien hoe dit systeem werkte – en wat het betekende voor honderdduizenden levens.

Hoewel bestedelingen officieel recht hadden op zorg en opvoeding, was de werkelijkheid vaak hard en onmenselijk.

Een tijdje geleden vroeg Menno of ik dit schrijnende verhaal over uitbesteding van kinderen wilde lezen. Ik was erg nieuwsgierig naar deze verdrietige periode en afgelopen week las ik dan dit verhaal.

Menno begint met een inleiding over zijn eigen grootmoeder, zij was namelijk ook een bestedeling dus je leest meer over haar familie en de schrijnende situatie die in die tijd, heel "normaal" was.

De omstandigheden waren enorm slecht, er was geen goede hygiëne en verschillende (dodelijke) ziektes deden de ronde. Jonge kinderen, mensen met een beperking en ouderen werden verkocht op een veiling.

Menno noemt verschillende mensen met hun eigen persoonlijke situaties en alles is even heftig. Het is eigenlijk niet te bevatten hoe de mensen vroeger leefden en voor welke zware beslissingen zij stonden.

Sommige mensen kwamen redelijk goed terecht en hebben nog best wat van hun leven kunnen maken, maar velen leefden echt onder enorm slechte omstandigheden.

Dit verhaal is enorm interessant als je van geschiedenis houdt. Het bevat namelijk een heleboel feiten en zelf heb ik er dan ook veel van opgestoken. Heel eerlijk gezegd wist ik niet eens dat dit allemaal in ons land heeft kunnen bestaan.

Zoals ik al eerder aangaf, is het wel enorm verdrietig om te lezen en deze mensen en de verdrietige periode mag zeker niet vergeten worden.

Ik wil @debestedeling heel erg bedanken voor het kijkje in deze "vergeten geschiedenis".

Beoordeling: 3,5

Meer recensies van Silvie Leest